EO Metterdaad Navigatie overslaan Menu

El Niño

Het natuurverschijnsel waaronder Afrika enorm leed. 


De klimaatverandering zorgt voor extreme droogte, mislukte oogsten en heeft enorme hongersnood en watertekorten tot gevolg.

Afgerond

Wat is El Niño?

El Niño: natuurverschijnsel rondom regen en droogte

El Niño staat voor een natuurverschijnsel dat gemiddeld eens in 7 jaar optreedt. Het water in de Grote Oceaan warmt dan rond de evenaar sterk op. Onder normale omstandigheden komt hier juist koel water uit de diepe oceaan naar boven. De temperatuur van het water is van grote invloed op het weer in Zuid Amerika en Afrika. De grootste problemen ontstaan doordat de regens niet meer te voorspellen zijn en de oogsten mislukken. Het water warmt gedurende een half jaar op met het hoogtepunt rond december. Daarom hebben Peruaanse vissers het fenomeen 'El Nino' genoemd, wat kerstkindje betekend.

 

Gevolgen van El Nino in Afrika

 

Maar de grote klap voor de bevolking komt nu pas. De oogst van vorig jaar is opgegeten en de nieuwe oogst is compleet mislukt of veel te klein. In 2016 was El Nino extreem en de impact gigantisch. Alleen al in Ethiopië hadden 15 miljoen mensen tekort aan voedsel en drinkwater, veel vee is omgekomen en op dit moment hebben 600.000 mensen hun dorpen verlaten op zoek naar water en gras voor hun vee.

En nu La Niña?

Nu heeft Afrika te kampen met de gevolgen van La Niña.

Lees meer!

 

 

Doneer aan EO Metterdaad via iDeal of incasso en help deze mensen in nood.

 

Doneer nu voor Afrika

Doneer