EO Metterdaad Navigatie overslaan Menu

Honger in Afrika

Hongersnood dreigt voor 20 miljoen Afrikanen

Conflicten in combinatie met extreme weersomstandigheden in Afrika zorgen voor een groot tekort aan voedsel en drinkwater. Help de ondervoede mensen!

Afgerond

Legerworm

Naast de mislukte oogsten ten gevolge van droogte, vormen ook legerwormen een enorme bedreiging meldt het "Centre for Agriculture and Biosciences International" (CABI), de kennisorganisatie op het gebied van landbouw en milieu.

Wetenschappers waarschuwen dat er snel wat moet gebeuren om de opmars van de legerworm, ook wel legerrups genoemd, in Afrika een halt toe te roepen.

De van oorsprong Amerikaanse rups kan zich in Afrika goed ontwikkelen, omdat boeren daar nog niet weten hoe ze de rups kunnen bestrijden. Het insect is waarschijnlijk via graantransporten in Afrika terechtgekomen. De rups vreet maïsvelden en andere gewassen helemaal kaal. Er zijn al duizenden hectare landbouwgrond aangetast.

De rups is onder andere actief in Zimbabwe, Malawi, Mozambique, Zambia, Zuid-Afrika en Namibië maar ook in West-Afrikaanse landen. In Zambia zijn vliegtuigen ingezet om de gewassen te besproeien met insecticiden. De Food and Agriculture Organization (FAO) heeft spoedoverleggen belegd om oplossingen te bedenken. De ontwikkeling van effectieve bestrijding kost vermoedelijk jaren. Deze legerrupsen zijn resistent voor de meestgebruikte insecticiden en door de verminderde regenval werken de chemicaliën ook minder goed.

Had Afrika nooit eerder last van legerrupsen?

Afrika kent een eigen legerrups die erg lijkt op de Zuid-Amerikaanse, waardoor de boeren eerst het verschil niet zagen. Totdat het te laat was, want de indringer verwoest complete oogsten. "Onze laboratoria hebben de rupsen bekeken en nu onomstotelijk vastgesteld dat het inderdaad om die agressievere Zuid-Amerikaanse soort gaat", aldus Janny Vos, landbouwkundige en directeur internationale samenwerking bij hulporganisatie CABI. "Van de maïs blijft alleen een stokje over."

En in Zuid-Amerika dan?

Daar vormt het insect ook een probleem, maar daar hebben boeren veel meer ervaring met de bestrijding. Hun oplossingen zijn helaas niet universeel toepasbaar.

Doneer nu voor Afrika

Doneer