EO Metterdaad Navigatie overslaan Menu

Honger in Afrika

Hongersnood dreigt voor 20 miljoen Afrikanen

Conflicten in combinatie met extreme weersomstandigheden in Afrika zorgen voor een groot tekort aan voedsel en drinkwater. Help de ondervoede mensen!

Afgerond

Zuid-Soedan

In Zuid-Soedan woedt al drie jaar een burgeroorlog, maar het geweld is de afgelopen maanden opgelaaid, en daardoor wordt dat land nu nog erger getroffen dan de andere. In november waarschuwde de voedselafdeling van de Verenigde Naties, de FAO, al voor een dreigende hongersnood. "Onze grootste nachtmerrie is uitgekomen", zegt Serge Tissot, hoofd van de FAO. Volgens Tissot heeft de oorlog grote gevolgen gehad voor de anders vruchtbare grond in Zuid-Soedan.

Volgens de Voedsel- en Landbouworganisatie (FAO), Unicef en het Wereldvoedselprogramma (WFP) worden meer dan 100.000 mensen in het noordelijke deel van het land acuut met hongersnood bedreigd. Verder balanceren nog een miljoen mensen in andere delen van het land op het randje van de hongersnood. In totaal hebben bijna 5 miljoen Zuid-Soedanezen, meer dan 40 procent van de bevolking, nood aan voedselhulp. Een aantal dat nog dreigt op te lopen tot 5,5 miljoen tegen juli, als er niet wordt ingegrepen.

De situatie is er niet het gevolg van de klimaatverandering, maar van het conflict dat er sinds 2013 de landbouw en economie ontwricht. De opstoot van geweld sinds juli 2016 heeft de situatie nog verslechterd. Ook gebieden die voorheen stabiel waren, worden nu getroffen.

Het geweld in het land wordt steeds heftiger en de VN vreest voor een herhaling van de genocide in Rwanda. "Er is al een gestaag proces gaande van etnische zuiveringen in bepaalde gebieden door middel van uithongering, groepsverkrachtingen en het verbranden van dorpen", zegt Yasmin Sooka, hoofd van de mensenrechtencommissie van de Verenigde Naties.

David Shearer, hoofd van de VN-Vredesoperatie in Zuid-Soedan geeft ook aan "We hebben hier vrede nodig". Alleen dan kan aan voedselzekerheid worden gewerkt.

Doneer nu voor Afrika

Doneer