EO Metterdaad Navigatie overslaan Menu

Hulp in Oekraïne

Humanitaire hulp in oorlogsgebied 

Praktische, diaconale hulp in het door de oorlog getroffen gebied in Oost Oekraïne​​

Afgerond

Andrej biedt hulp

Metterdaad volgt Andrej Malov in de Oekraïne. Hij brengt voedselpakketten naar het oosten van Oekraïne, naar armen, bejaarden, weduwen en wezen.

Vurige passie om te helpen

Dominee Pavel wil een jong gezin concreet helpen. Met hulp van Kom over en Help wil hij zorgen voor goede winterkleding voor dit gezin.

Hulp in oorlogsgebied

De bejaarde Nikolai en Tamara hadden tot voor kort samen een heel normaal leven in het oosten van Oekraïne, maar de oorlog van drie jaar geleden veranderde alles.

Hulp voor Oekraïners die door oorlog getroffen zijn

Veel Oekraïners leven sinds 2014 in een conflictgebied. Ze zijn compleet door hun reserves heen en geven aan dat ze niet nog meer tegenslag kunnen verdragen. Volgens de VN hebben 3,8 miljoen mensen humanitaire hulp nodig. Nog elke dag zijn er beschietingen die mensenlevens vragen en huizen en infrastructuur beschadigen. Veel bedrijven en winkels zijn gesloten in het conflict- en grensgebied waardoor veel mensen werkeloos zijn geraakt. Tegelijkertijd zijn de prijzen van voedsel en houtkool alleen maar gestegen, omdat het steeds moeilijker is om eraan te komen.

Kom over en Help heeft een netwerk van 80 kerken en christelijke organisaties in de Oekraïne die hulp verspreiden. Vaak wordt de hulp via lokale kerken verspreidt, die tegelijk ook oog hebben voor de geestelijke noden van de mensen.

Ze proberen de hulpvragen zo goed als mogelijk te beoordelen met behulp van lokale contactpersonen en nemen beslissingen in de stuurgroep die hiervoor is gevormd.

Coördinator van dit netwerk is Andrej Molov. Hij bezoekt alle ontvangers van hulp in West en Oost regelmatig. Het bezoeken en helpen van mensen in Oost Oekraïne is voor hem geen gemakkelijke opgave en het brengt ook gevaren met zich mee want West Oekraïne laat officieel geen hulp aan Oost toe.

Helpt u Andrej bij zijn praktische werk voor armen, bejaarden, weduwen en wezen in dit verarmde en door de oorlog getroffen gebied?

Doneer Kom over en Help
Header Oekraine bus in sneeuw.jpg

Andrej gaat in Oekraïne op pad om praktisch te helpen

Andrej Malov werkt voor de lokale, christelijke stichting “Het licht van de opstanding”, dat gesteund wordt door Kom over en Help.

Hij vertrekt geregeld met zijn busje voor een lange tocht van zeker twaalf uur of langer naar het oosten van Oekraïne. Een tocht dat niet zonder gevaar is. Hij is het oosten zelf ontvlucht als gevolg van de oorlog drie jaar geleden, toen de separatisten in dat deel van Oekraïne met geweld de onafhankelijkheid hebben uitgeroepen. Een conflict dat leidde tot veel doden, gewonden en verwoesting.

Het eerste contact van Andrej is in het stadje Konstantinovka met de lokale voorganger Sergei.

Voorganger Sergei

Sergei is voorganger en schoenmaker

De gemeente van Sergei is eigenlijk te arm om de voorganger te betalen en daarom werkt hij ook als schoenmaker. Hij kan zo zijn gezin onderhouden maar vindt het tegelijk een mooie manier om zijn klanten over het evangelie te vertellen. In dit gebied is veel armoede als gevolg van de oorlog en sommige mensen hebben nauwelijks een dak boven hun hoofd, te eten of kolen voor de verwarming.

Sergei en zijn gemeenteleden proberen vanuit hun eigen karige bestaan toch te delen met vluchtelingen en weduwen en wezen. De hulp van Andrej en zijn stichting is meer dan welkom. Zo lukt het bijvoorbeeld om een weduwe en haar dochter te helpen met nieuwe ramen zodat het huis eindelijk een beetje warm kan worden in de strenge Oekraïense winter.

Helpt u Andrej bij zijn praktische werk voor armen, bejaarden, weduwen en wezen in dit verarmde en door de oorlog getroffen gebied?

Steun het praktische werk voor de armen

Doneer