EO Metterdaad Navigatie overslaan Menu

Afgerond

Humanitaire hulp door Kom over en Help in Oekraïne

Hulporganisatie Kom over en Help heeft sinds het begin van de oorlog een noodhulpfonds opgericht in samenwerking met hun Oekraïense partner. Het doel van dit noodhulpfonds is om mensen te helpen die, vanwege de oorlog, in problemen zijn geraakt. Het betreft zowel vluchtelingen die naar West Oekraïne zijn uitgeweken als mensen die in Oost Oekraïne gebleven zijn en daar moeiten hebben.

Hulp op korte termijn

Afhankelijk van de nood krijgen ze hulp dat komt in de vorm van cash of goederen. Meestal is de hulp eenmalig, zoals geld voor een medische ingreep of medicijnen, om de vlucht uit het conflictgebied te bekostigen, schoolboeken voor de kinderen, reparatie aan huizen of huisraad voor vluchtelingen die een tijdelijk onderkomen hebben gevonden. Ook wordt er regelmatig voedsel en hout of houtskool uitgedeeld.

Hulp voor de langere termijn

In andere gevallen is het langere termijn hulp, zoals het betalen van de huur, het overbruggen van de periode dat ze nog geen toegang hebben tot uitkering van de overheid of cash-assistance bij werkloosheid. Daarbij wordt er direct gezocht naar een manier om deze mensen toegang te geven tot het officiële systeem van de overheid, waarna de hulp wordt afgebouwd. De VN heeft echter al aan de bel getrokken dat de Oekraïense overheid niet is ingericht op de registratie van vluchtelingen in eigen land, dat het aanvraag systeem niet functioneert en de wachtrijen enorm zijn. Sommige mensen hebben hun officiële documenten op de vlucht verloren en op veel plaatsen werkt het bankensysteem niet meer, waardoor de hulp ontoegankelijk is. Dit noodhulpfonds helpt de mensen met de meest noodzakelijke hulp zonder dat zij zich hoeven registeren.

Andrej Malov werkt voor de lokale stichting dat gesteund wordt door Kom over en Help.

Helpt u Andrej bij zijn praktische werk voor armen, bejaarden, weduwen en wezen in dit verarmde en door de oorlog getroffen gebied?

Geef voor praktische hulp aan armen

Doneer