EO Metterdaad Navigatie overslaan Menu

Geef voor onderwijs

Help kinderen in Colombia

EO Metterdaad helpt kinderen in Colombia die moeten werken om te overleven.

Afgerond

Huifkar rolt over zandweg richting de stad

Persoonlijk verhaal Lulu

Bekijk het persoonlijke verhaal van Lulu.

Colombiaanse jongen loopt langs vuilnis op de straat

Persoonlijk verhaal Alejandro

Bekijk het persoonlijke verhaal van Alejandro.

Onderwijs voor werkende kinderen

In Colombia werken meer dan 1,5 miljoen kinderen, vaak als vuilnisraper of drager op de markt. De eerste gedachte die opkomt is: kinderarbeid moet worden afgeschaft. Maar in een land waar armoede groot is en elke cent in de familie-inkomsten telt, ligt dat ingewikkelder. De Colombiaanse organisatie voor 'Kleine Arbeiders' (Fundación Pequiños Trabajadores - FPT) is een partner van KerkinActie en maakt zich sterk voor kortere werktijden, veilig werk, ruimte voor school en tijd voor plezier met andere kinderen. FPT werkt in de wijk Patio Bonita in het zuiden van Bogotá. Er wonen veel vluchtelingen en er is veel armoede en geweld in de wijk.

Bekijk afleveringen

Oude en nieuwe situatie

Vervallen huis in Colombia

Oude situatie

  • Kinderen moeten hard en veel werken
  • Ouders verdienen te weinig om te overleven
  • Onderwijs sluit niet goed aan bij de behoeften van de kinderen
Voetballen in Colombia

Nieuwe situatie

  • Ouders hebben meer inkomsten door kleine winkeltjes
  • Kinderen hebben tijd om te spelen
  • Onderwijs sluit goed aan bij de behoeften van de kinderen

Opbrengst: € 122.676,21

FPT wil de kinderen in Patio Bonita helpen om weer te gaan genieten van hun jeugd; naar school gaan en met andere kinderen spelen. Aangezien alle inkomsten van het gezin heel belangrijk zijn, kan hier kinderarbeid niet zomaar worden afgeschaft, dus wil FPT met oplossingen komen. Ze willen extra onderwijsactiviteiten bieden voor 90 kinderen, in nauwe samenwerking met reguliere scholen en ouders. Veel kinderen die nu naar het reguliere onderwijs gaan kunnen niet goed meekomen op school en vallen uit, dit komt doordat het onderwijs niet aansluit bij de specifieke behoeften van deze kinderen. De onderwijsactiviteiten die FPT aanbiedt zijn innovatief, speels en sluiten goed aan bij de omstandigheden van de kinderen die naast school ook werken.

 

FPT wil verder gaan dan alleen onderwijs voor de kinderen. Ze hebben drie kleinschalige winkeltjes opgezet voor ouders van werkende kinderen. Op deze manier gaan de ouders meer verdienen en hoeven de kinderen minder te werken. Daarnaast wil FPT ook gezinsondersteunende activiteiten aanbieden. Dit houdt in dat ze bij de kinderen thuis komen en de relatie tussen kinderen en ouders proberen te verbeteren, ouders bewust maken van het belang van onderwijs voor hun kinderen en de ouders ondersteunen en motiveren bij de opvoeding (veel gezinnen worden overheerst door armoede, geweld en drusproblemen). Dit project is met name bedoeld voor ouders waar FPT al langer contact mee heeft en die hebben laten zien bereid te zijn te werken aan een betere gezinssituatie.

 

Persoonlijk verhaal Alejandro

Foto Bij VerhaalEen van de kinderen die FPT helpt, is Alejandro. Zijn moeder is overleden toen hij vijf was en zijn vader heeft het gezin verlaten, omdat hij aan de drugs raakte. Sinds die tijd woont Alejandro bij zijn oma, die hij als een tweede moeder ziet. Oma, en nog twee ooms met hun gezinnen, voorzien in de levensbehoeften door het verzamelen en doorverkopen van afval: recycling. Alejandro is erg blij dat hij wordt ondersteunt door FPT en ook heel dankbaar.

Andere EO-Metterdaad projecten

Lopende projecten Afgeronde projecten

Steun soortgelijke projecten

Lees meer