EO Metterdaad Navigatie overslaan Menu

Afgerond

Djokolo

IMG 1488

Vertederend

De ogen van het kleine meisje glanzen me tegemoet. Met haar enorme wimpers vertedert ze onmiddellijk. Djokolo is zes jaar en met haar moeder is ze op het spreekuur gekomen.

We zijn in een klein dorpje waar lemen grashutten zinderen onder de Afrikaanse zon. Binnen tien minuten zit de wachtkamer van de kleine kliniek vol met blinden en andere oogpatiënten.

Oogproblemen komen hier veel meer voor dan bijvoorbeeld in Nederland. Veel patiënten hebben staar, maar ook de vele takken en het stof leiden tot oogproblemen

Djokolo krijgt gratis hulp

Dokter Richard Hardi heeft zijn ziekenhuis in de stad voor een paar weken achter zich gelaten. Het is het enige oogziekenhuis in een gebied dat zes keer zo groot is als Nederland. Per jeep en per kano trekt hij dagenlang de bush in. Daar helpt hij mensen die anders nooit naar zijn ziekenhuis zouden kunnen komen. Zij zouden zeker een maand moeten lopen en de hoge reiskosten maken het onbetaalbaar. Daarom komt dokter Richard naar deze mensen toe om ze gratis te helpen. Zo ook de kleine Djokolo. Ze heeft een oogafwijking die binnen een paar jaar tot volledige blindheid leidt.

Twee dagen later zit ze met haar ogen in het verband voor dokter Richard. Ze huilt. Als het verband eraf gaat, kijkt ze verbaasd om zich heen. Even later lacht ze als ze de foto bekijkt die ik van haar gemaakt heb. 

Djokolo Onderkant

 

 

Steun kinderen als Djokolo

Direct doneren