EO Metterdaad Navigatie overslaan Menu

Afgerond

Het verhaal van de 8-jarige Palachoca

IMG 1323

'Zijn hier blinde kinderen?'

Nee, blinde kinderen zijn hier niet", was het antwoord toen de oogverpleegkundige in het bushdorpje rondvroeg. Maar via-via kwam de verpleegkundige toch bij een hutje uit waar een meisje van acht jaar de hele dag roerloos op een krukje zat. Palachoca heet het meisje. Ze ziet er uit als vijf, hooguit zes jaar. Want kinderen die niks kunnen omdat ze blind zijn, die hoef je ook niet altijd eten te geven, wordt hier gezegd.

Enige oogarts in gigantisch gebied

Dr Richard Hardi is oogarts in Congo. Hij is de enige oogarts in een gebied ter grootte van zes keer Nederland. Een paar keer per jaar verlaat hij zijn ziekenhuis en trekt de bush in. Per jeep, per motor en per uitgeholde boomstam; om juist die plekken op te zoeken waar nooit een oogarts komt. Waar mensen niet eens het geld hebben om een reis van een maand lopen naar zijn ziekenhuis te ondernemen. Al helemaal niet als je blind bent en je weg schuifelend moet zien te vinden tussen alle kuilen in de zandpaadjes en struiken en bomen.

Hoop voor Palachoca

Palachoca is blind  geboren. Met staar. In Nederland zou ze zes weken na de geboorte zijn geopereerd en weer gewoon hebben kunnen zien. Maar Palachoca is acht jaar en onderscheidt alleen vaag wat licht en donker. Ze is inmiddels te oud om weer volledig te kunnen zien. Maar dr Richard opereert haar en het resultaat geeft goede hoop op verbetering van haar huidige zicht. 

Palachoka Onderkant

Steun kinderen als Palachoca

Doneer nu!