EO Metterdaad Navigatie overslaan Menu

Afgerond

Papa Danièl

IMG 1546'Een waas voor zijn ogen' 

Hij komt aangeschuifeld met een stok en neemt zijn pet af als hij binnenkomt. Zijn vrouw gaat hem voor, want papa Daniël (84 jaar) kan niets zien. Papa Daniël heeft al enkele jaren staar. Langzamerhand kreeg hij een waas over zijn ogen en zag hij steeds minder. Dat is een probleem als je in Nederland woont, maar al helemaal als je in de jungle van Congo woont waar alle zandpaadjes onverwacht diepe gaten hebben. Het verschil met Nederland is ook nog eens dat niemand ooit blind wordt door staar, aangezien een kleine medische ingreep kan helpen.

'Enige oogarts voor 10 miljoen mensen' 

In Congo kun je zo'n ingreep bijna nergens laten doen. Dokter Richard Hardi is een Hongaarse oogarts die werkt met Light for the World. Hij is de enige oogarts in een gebied met zo'n 10 miljoen mensen. Hij werkt in een ziekenhuis in de stad, maar gaat een paar keer per jaar met een jeep en uitgeholde boomstam de bush in om mensen te opereren.

Verbluffend resultaat

Mensen als papa Daniël kunnen normaalgesproken niet eens de reiskosten voor een behandeling betalen. Dokter Richard helpt ze gratis.

Het resultaat is verbluffend als het verband van zijn gezicht af gaat. Papa Daniel wijst de wereld om hem heen aan en roept: "Daar staat de dokter, daar staat een boom…". Hij raakt niet uitgepraat en klapt in zijn handen van plezier.

Daniel

Steun mensen als Danièl

Direct doneren