EO Metterdaad Navigatie overslaan Menu

Afgerond

Papa Maurice

"IMG 1258We lijden honger" 

"Een ramp is het", roept zijn vrouw ons toe. We zijn thuis bij papa Maurice (74 jaar) in een hutje diep in de binnenlanden van Congo. Hij schuifelt rond in een veel te grote broek en een T-shirt dat ooit wit moet zijn geweest. Hij is op zoek naar zijn stoel. Papa Maurice is namelijk al een paar jaar blind. Daardoor kan hij niet meer alleen naar het toilet en erger: naar het bos om eten te zoeken.

"We lijden honger", legt zijn vrouw uit, "want hij kan de hele dag alleen nog maar in die stoel zitten".

Papa Maurice heeft al laten weten dat hij er wel een kip voor over heeft om weer te kunnen zien. In Nederland is blind zijn heel naar, maar in de Congolese bush met kuilen in de weg en overal bomen, is blind zijn een ware ramp.

Gratis behandeling

Dokter Richard Hardi is oogarts in een ziekenhuis in Congo. Een paar keer per jaar gaat hij op 'oogsafari'; dan reist hij dagenlang per jeep en kano diep de binnenlanden in. In kleine lemen hutjes houdt hij consult om mensen met oogproblemen te helpen. Mensen die normaalgesproken nooit en te nimmer de reis naar zijn oogziekenhuis in de stad zouden kunnen betalen. Dokter Richard komt nu naar hen toe en helpt ze gratis.

Twee dagen later kraait papa Maurice van plezier als het verband van zijn ogen wordt gehaald en hij alles aanwijst: "Daar, een raam, dat is de deur, daar staat een boom".

Maurice

Steun mensen als Maurice

Doneer nu