EO Metterdaad Navigatie overslaan Menu

OORLOG OEKRAÏNE

CONFLICT OOSTEN TREFT HELE LAND

Al ruim 1.5 miljoen mensen zijn voor het geweld gevlucht. Vluchtelingen en achterblijvers zijn nu afhankelijk van hulp.

Afgerond

Oekraine Afl. 1

Arjan is in Charkov en ontmoet Victor van het Leger Des Heils. Veel vluchtelingen uit het oorlogsgebied zijn naar deze stad gekomen.

Oekraine Afl. 2

Arjan is in Charkov. Op het treinstation komen veel vluchtelingen aan. Vaak zonder enig bezit en idee wat te doen. Vera helpt hen als vrijwilliger.

Oekraïne afl. 3

Arjan is in Kiev en bezoekt het Logos Center, een opvangcentrum. Hij ontmoet Lily, die in een maand tijd haar gezondheid, haar man en haar huis is kwijtgeraakt.

Help de oorlogsslachtoffers in Oekraïne!

 

Al bijna een jaar lang vechten Russische separatisten en het overheids leger in in het oosten van de Oekraïne een bloedige strijd. De separatisten vechten voor de door hen zelf uitgeroepen Republiek Donetsk, terwijl de Europees georiënteerde regering er alles aan doet om dat gebied niet te verliezen. Na maanden van geweld, waarin ruim 5000 burgers om het leven zijn gekomen, verkeert het hele land inmiddels in een humanitaire crisis. Ruim anderhalf miljoen mensen zijn voor het geweld op de vlucht geslagen. 

Vluchtelingen die in eigen land zijn gebleven hoeven niet op veel hulp te rekenen. De regering is te druk bezig met het voeren van de oorlog en ziet niet naar hen om. Daarnaast is in november het Oosten afgesloten van het Oekraïense financiële systeem. Als gevolg daarvan krijgen achterblijvers in het conflictgebied nu al maanden geen loon, pensioen of uitkering meer betaald en zijn banken gesloten. Volgens Amnesty International is meer dan de helft van de bevolking in het conflictgebied nu afhankelijk van voedselhulp.
Een derde groep gedupeerden zijn ouderen en hulpbehoevenden in het veilige deel van Oekraïne. Door de sterk gestegen prijzen en gekorte uitkeringen en pensioenen zijn ook veel van hen afhankelijk van gaarkeukens en dergelijke initiatieven.

EO Metterdaad bekommert zich over het lot van deze oorlogsslachtoffers en steunt een aantal organisaties die aangesloten zijn bij het Christelijk Platform Oost-Europa. We steunen het werk van het Leger des Heils, Dorcas, Kom over en Help, St Vrienden van Zjitomir en Oekraïne Zending. Vanuit het uitgangspunt neutraal te blijven helpen we getroffen burgers zowel in het conflictgebied als in het veilige deel van de Oekraïne.

Bekijk afleveringen Blog Arjan Lock

Welke problemen kunnen we samen aanpakken?

Oude situatie Oekraine.jpg
  • Veel van de achterblijvers in het Oosten zijn door de gevolgen van de oorlog afhankelijk van voedselhulp

  • Gevluchte families uit het Oosten hebben nauwelijks spullen mee kunnen nemen en zoeken een veilig onderkomen

  • Ouderen en hulpbehoevenden in het westelijk deel van de Oekraïne hebben door de fors gestegen voedselprijzen en gekorte pensioenen grote moeite om rond te komen

Nieuwe Situatie Oekraine
  • Metterdaad steunt transporten met voedsel en andere benodigheden naar het conflictgebied

  • Via lokale organisaties en kerken zorgen we voor bedden, maaltijden en andere zorg voor vluchtelingen

  • Met soepbussen en gaarkeukens helpen we de mensen die geen geld meer hebben voor een warme maaltijd in deze koude winter

 

 

Volgens de laatste cijfers van UNHCR, United Nations High Commissioner for Refugees, van 6 februari telt de Oekraïne 980.000 ontheemden in eigen land. Daarnaast zijn nog eens 600.000 mensen gevlucht naar onder andere Rusland en Polen.

De toestand voor de achterblijvers in het oosten is erbarmelijk. Het zware geweld zorgt voor een constant gevaar voor bominslagen. Ook hebben veel mensen in deze koude winter al wekenlang geen water en elektriciteit meer. Het valt niet mee om hulp te bieden aan deze slachtoffers. Hulp bestemd voor achterblijvers in het Oosten wordt namelijk in toenemende mate onderschept door kleine geweldadige pro-Oekraïense vrijwilligers legertjes. Zij willen koste wat kost hulp uit de handen houden van de pro-Russische Seperatisten.

Het geweld zorgt er ook voor dat vluchten ontzettend moeilijk is. Veel mensen zitten letterlijk gevangen in hun huizen en kunnen niet anders dan wachten tot het de oorlog stopt. Zij die wel het risico wagen te vluchten kunnen vaak niet meer meenemen dan de kleren om hun lijf.

Metterdaad steunt het Christelijk Platform Oost Europa. Dit is opgezet om de samenwerking te bevorderen tussen Nederlandse hulporganisaties die in Oost-Europa werken. Sinds het begin van het conflict in Oost-Oekraïne voeren zij gezamenlijk actie voor slachtoffers. Via dit platform steunen wij de volgende activiteiten:

Ten eerste verlenen we hulp aan degene die achter gebleven zijn in bezet gebied. Vaak zijn dit de allerarmsten die geen mogelijkheden hadden om te vluchten en minder mobiele mensen zoals ouderen of gehandicapten. Een netwerk van kerken zorgt ervoor dat geld en goederen het bezette gebied in 'gesmokkeld' worden en op de juiste plek terecht komen.

Ten tweede steunen we de vluchtelingen uit het oosten die in west-Oekraïne worden opgevangen. We helpen hen met onderdak, voedsel, medische zorg en andere problemen die ze tegenkomen.

Ten derde helpen we mensen uit west-Oekraïne die door de oorlog nauwelijks kunnen overleven met o.a. warme maaltijden. De voedselprijzen zijn twee keer zo hoog geworden en doordat er geld nodig is voor het Oekraïense leger wachten zijn de pensioenen en uitkeringen flink gekort.

Indrukwekkend verhaal van een oude dame..

Persoonlijk verhaal Oekraine.jpg

Arjan Lock raakte op het treinstation in Charkov aan de praat met een oude dame. Ze vertelde een indrukwekkend verhaal.

"We raken in gesprek met een oma, moeder van 13 kinderen en 6 kleinkinderen. Zij is net voor de winter met haar verlamde man gevlucht, een aantal van haar kinderen en kleinkinderen zitten nog in oorlogsgebied. Ze maakt zich zorgen. Haar plan is om vandaag per trein naar hen toe te gaan. Ze heeft spek, rijst en een stuk cake bij zich, er heerst honger. Maar belangrijker is dat ze haar kleinkinderen mee wil nemen naar veilig gebied. De teleurstelling is groot als blijkt dat het onmogelijk en veel te gevaarlijk is om de reis te ondernemen. Er wordt zwaar gevochten, niemand mag die kant op, behalve de soldaten die naar het front gaan.

Vera geeft haar wat extra spullen mee voor thuis, en daar gaat ze, haal volle tassen tillend, maar tegelijkertijd met lege handen, denkend aan haar kinderen in Lugansk."

Andere EO Metterdaad projecten

Lopende projecten Afgeronde projecten

Steun soortgelijke projecten

Lees meer