EO Metterdaad Navigatie overslaan Menu

Sociale isolatie Tadzjikistan

90.000 mensen met een beperking

Door schaamte en een gebrek aan voorzieningen zijn mensen met een beperking in Tadzjikistan vaak overgeleverd aan een leven binnenshuis.

Afgerond

Tadzjikistan afl. 1

Mensen met een beperking krijgen vanuit de overheid niet de zorg die ze nodig hebben. Initiatieven geven deze mensen de kans om weer buiten de deur te komen.

Tadzjikistan afl. 2

Zonder een rolstoel komen veel mensen met een beperking in Tadzjikistan niet of nauwelijks buiten de deur. Rolstoelen zijn er weinig en de rolstoelen die er zijn, zijn vaak van slechte kwaliteit.

Tadzjikistan afl. 3

Met een handicap in Tadzjikistan leef je al snel in een sociaal isolement. Sociale activiteiten zijn dan belangrijk om contacten op te doen en plezier te hebben.

Leven met een beperking in Tadzjikistan

Het leven met een beperking in Tadzjikistan is niet eenvoudig. Veel schaamte is er wanneer een kind met beperking wordt geboren. "Het is je eigen schuld." Of: "Het is de straf van God." Zijn uitspraken die je als ouder vanuit je omgeving kunt verwachten. 

Nooit naar buiten 

Het gevolg van deze schaamte is een leven binnen de deur. Naast het stukje schaamte en het gevoel hebben niet oké te zijn, hebben mensen met een beperking vaak ook niet de mogelijkheid om zelf buiten de deur te komen. In Tadzjikistan leven momenteel namelijk 90.000 mensen met een beperking en worden er door de overheid zevenhonderd kwalitatief slechte rolstoelen per jaar geleverd. Vele mensen moeten dus gedragen worden of blijven op dezelfde plek.    

Door zelf niet buiten de deur te komen is het ontmoeten van lotgenoten niet mogelijk. Terwijl dit juist belangrijk is voor een stukje erkenning en herkenning. Ook is de kans op een opleiding en een baan vergeven.  

Een kans op liefde

Rolstoelbasketbal helpt mensen om uit hun isloment te komen en elkaar te ontmoeten. Faroek en Mavloeda zitten niet alleen samen in een team, maar zijn ook een team. Met een grote glimlach zitten ze naast elkaar. "Vanaf het moment dat ik haar zag was ik verliefd", vertelt Faroek trots. De twee ontmoette elkaar bij de basket en zijn inmiddels getrouwd. Iets wat Mavloeda nooit verwacht had: "Toen ik jong was, had ik nooit gedacht dat ik nog eens zou trouwen." Het geluk straalt van ze af.

Niet alleen de twee tortelduifjes hebben door de rolstoelbasketbal weer een sociaal leven. Er wordt volop nieuw contact gelegd, gelachen, gepraat en natuurlijk gesport. Rolstoelbasketbal geeft aan deze mensen weer een stukje geluk in hun leven. 

Hoop op een sociale toekomst

Waar de overheid in Tadzjikistan steken laat vallen, pakken verschillende initiatieven dit op. Het aanbieden van rolstoelen, geven van praktische hulp en het aanbieden van sociale activiteiten geven de mensen met een beperking in Tadzjikistan weer een (sociale) toekomst.  

Help mensen met een beperking in Tadzjikistan

Doneer