EO Metterdaad Navigatie overslaan Menu

Hulp
op Sri Lanka

Economisch en sociaal herstel

Op Sri Lanka woedde jarenlang een wrede burgeroorlog. Nu werkt ZOA aan het herstel van het land op zowel economisch als sociaal vlak.

Afgerond

Vissers op Sri Lanka

In de visindustrie op Sri Lanka gaat veel geld om, maar de vissers zelf profiteren hier nauwelijks van. Zij zitten vast aan wurgcontracten bij malafide opkopers.

Vrouwen in hun kracht

Vrouwen op Sri Lanka ontworstelen zich aan armoede en mannelijke onderdrukking. En we ontmoeten een vrouwelijke dominee met een boodschap van vergeving.

Beter boeren

Getraind door ZOA kan meneer Palani met zijn koeien veel meer inkomen genereren en zijn dochters in ieder geval laten studeren.

ZOA werkt aan het herstel van Sri Lanka op economisch en sociaal vlak

Na een jarenlange burgeroorlog krabbelt Sri Lanka langzaam overeind.

Met uw gift steunt u dit kwetsbare herstel op zowel economisch als sociaal vlak.

Onze partner ZOA gebruikt uw steun om Tamil voorgangers te onderwijzen in vergeving en verzoening. Ze leren hoe ze deze heilzame boodschap ook verder onder de getraumatiseerde bevolking kunnen verspreiden. Daarnaast geven we vissers er een eerlijke lening mee, in plaats van de woekerlening van corrupte tussenhandelaren die nu vaak als een strop om hun nek knelt. In speciale zelfhulpgroepen bevestigen vrouwen elkaar en bedenken ze samen ideeën voor eigen miniondernemingen. Arme veeboeren kampen met magere melkproductie van hun koeien; u steunt hen met betere voergewassen waardoor de productie tot wel 300% toeneemt.

Meer informatie Doneer
Header - Sri Lanka boer met koeien.jpg

In actie vóór vissers op Sri Lanka & tegen wurgcontracten

In de visindustrie op Sri Lanka gaat veel geld om, maar de vissers zelf profiteren hier nauwelijks van. Zij zitten vast aan wurgcontracten bij malafide opkopers. Samen met hulporganisatie ZOA voert EO Metterdaad actie tegen dit ‘vissen in troebel water’.
 
Maak kennis met de jonge visser Gerard. Hij heeft de hele nacht keihard gewerkt om met zijn simpele vissersbootje zoveel mogelijk vis in zijn netten te krijgen. Gerard zou een goede prijs voor zijn vangst moeten krijgen, maar het is schrijnend om te zien hoe zijn opkoper hem als een kleine jongen met een schijntje afscheept.
 
Dat komt omdat de meeste vissers als Gerard met hun hoofd in de strop van een wurgcontract zitten. Ze zijn hun boot en netten vaak kwijtgeraakt als gevolg van de jarenlange burgeroorloog. Kapitaal om opnieuw te investeren in netten of een boot is er niet. Corrupte handelaren lenen hen hier maar wat graag geld voor. Zijn de netten eenmaal aangeschaft, begint de ellende. De vissers moeten hun beste vis verplicht verkopen aan de malafide handelaar, die hen bedriegt waar ze bij staan. Ze krijgen steevast een prijs ver onder de marktwaarde en er wordt gesjoemeld met wegen bij het leven. Het gevolg: Gerard en zijn collega’s verdienen nauwelijks genoeg om hun gezin te kunnen onderhouden.
 
Gelukkig heeft ZOA afspraken kunnen maken met banken om de leningen van vissers over te nemen. Hierdoor zitten ze niet meer vast aan de uitbuitende opkopers. Zo vist Jared niet langer achter het net, maar krijgt hij een eerlijke prijs voor zijn vis om zijn gezin goed te kunnen onderhouden.
Lees hier meer achtergrond informatie >
Bekijk de uitzending over vissers op Sri Lanka >
vissersbootje

Geld én respect verdienen met zelfgemaakte curry

Veel mannen op Sri Lanka vinden dat vrouwen alleen goed zijn voor het huishouden en om op de kinderen te letten. Toch moéten steeds meer vrouwen wel financieel hun eigen boontjes leren doppen. Dat komt door de burgeroorlog die het land jarenlang teisterde: veel mannen kampen met PTSS of zijn gedood. Sommige mannen zien vrouwen die de kost verdienen dan weer als bedreiging. Met speciale zelfhulpgroepen laat ZOA vrouwen hierover ervaringen delen, elkaar bevestigen en ideeën bedenken voor eigen miniondernemingen.
 
Een mooi voorbeeld is het curry fabriekje dat Teresa en haar groepsgenoten hebben opgezet. Ze hadden zelf amper genoeg inkomen om van te kunnen leven en besloten aan de slag te gaan met dit in Sri Lanka veel gebruikte ingrediënt. De curry die in de winkel verkocht werd vonden ze maar matig te pruimen, dus gingen ze hun eigen curry produceren. Die hete curry vloog als warme broodjes over de toonbank. De onderneming is een succes en de dames verdienen er prima aan. “Het fijne is dat ik er niet alleen geld mee verdien, maar dat mijn man me hierdoor ook veel meer respecteert”, vertelt Teresa. Zo ontwikkelen vrouwen op Sri Lanka zich met hulp van ZOA en EO Metterdaad tot zelfstandige, gerespecteerde en gelijkwaardige leden van de maatschappij.
 
Helpt u mee vrouwen op Sri Lanka helpen de armoede te ontvluchten, door met miniondernemingen hun eigen inkomen én (zelf)respect te verdienen?
Vrouwen op Sri Lanka

Van een paar druppels naar meer dan 40 liter melk per dag

De Sri Lankaanse veeboer meneer Palani moet met de melkopbrengst van zijn paar koeien niet alleen zijn gezin onderhouden, maar ook de bruidsschatten, huizen en studies van zijn twee dochters betalen. Dat lijkt een onmogelijke opdracht.
 
De vader van meneer Palani was ook veeboer en hij houdt zijn koeien nog precies zoals zijn vader dat ook deed. ZOA-medewerker Gideon Morais probeert hem te overtuigen van de grote voordelen van een paar simpele ingrepen die uiteindelijk tot wel 40 x zoveel melk per koe op zal leveren. Zo is er bijvoorbeeld het gewas Azola, dat groeit in een vijver op het erf van meneer Palani. Koeien doen het heel goed op dit ‘wondervoer’, maar de boer zal nog een paar vijvers moeten aanleggen om zijn koeien genoeg van dit gewas te kunnen geven. Samen met Gideon vat hij de koe meteen bij de horens. Samen leggen ze een paar extra vijvers aan.
 
Meer melk betekent ook meteen meer inkomsten. En die heeft meneer Palani hard nodig. Het is in Sri Lanka namelijk de cultuur dat hij de bruidschatten én de toekomstige huizen van zijn twee dochters betaalt. Dat zou hem hem in totaal 30 (!) jaarsalarissen kosten. Onbegonnen werk natuurlijk en de roep om met deze traditie te stoppen klinkt op Sri Lanka dan ook steeds sterker.
 
Getraind door ZOA kan meneer Palani met zijn koeien veel meer inkomen genereren en zijn dochters in ieder geval laten studeren. Ondertussen gaat de strijd tegen de bruidschat-cultuur op Sri Lanka verder.
 
Met een paar simpele ingrepen kunnen de koeien van meneer Palani tot wel 40 x meer melk opleveren. Steun daarom dit landbouwproject van ZOA op Sri Lanka en gun arme boeren een beter inkomen.
boeren op sri lanka

Steun economisch en sociaal herstel

Doneer