EO Metterdaad Navigatie overslaan Menu

Kracht van vergeving

Bekijk het uitzendingen overzicht

De kracht van vergeving na een jarenlange burgeroorlog

Uitzending: zondag 03-05-2018

EO Metterdaad is deze weken op Sri Lanka, dat nog steeds kampt met de gevolgen van een jarenlange burgeroorlog. De vrouwelijke voorganger Selvi brengt een helende boodschap van vergeving, ondersteund door het ‘Verzoening en Vergevingsprogramma’ van ZOA.

In de door mannen gedomineerde cultuur op Sri Lanka lag het totaal niet voor de hand dat Selvi voorganger zou worden. Haar man was dominee, maar hij kwam om tijdens het geweld van de burgeroorlog. Ze ervoer het als een roeping van God om in zijn voetsporen te treden en is nu een van de zeer weinige vrouwelijke voorgangers op het eiland. Een voorganger met een bijzondere missie: verzoening en vergeving prediken voor bevolkingsgroepen die jarenlang in een heftige burgeroorlog verwikkeld waren.

 
Een oorlog laat niet alleen fysieke wonden achter, maar ook emotionele. Met wrok, haat en bitterheid tot gevolg. “Veel mensen willen niet meer van verzoening weten”, horen we haar preken. “Maar dat is niet wat Jezus ons leert. Hij vraagt ons om elkaar te vergeven. Halleluja? Amen?”
 
Selvi doet mee met een speciaal ZOA-programma, dat voorgangers op Sri Lanka leert hoe ze de heilzame boodschap van verzoening en vergeving kunnen verspreiden. Deze voorgangers hebben weinig theologische opleiding en hun kerken zijn vaak erg naar binnen gericht. Terwijl ze de sleutel voor duurzame vrede op het eiland in handen hebben. Daarom leren de voorgangers eerst zelf wat Jezus bedoelde met vergeving, je naaste en je vijand liefhebben. Zij worstelen immers zelf ook nog vaak met woede en haatgevoelens richting mensen die hen of hun geliefden kwaad hebben gedaan. Daarna krijgen ze een training om de lessen die ze leerden ook op hun gemeenteleden over te brengen.
 
In Selvi’s kerk zien we het resultaat: Selvi plant de zaadjes van vergeving en verzoening wekelijks in de harten van haar broeders en zusters. Zaadjes waar bomen van duurzame vrede uit zullen groeien. Amen? Amen!
 
De bevolking van Sri Lanka leed jarenlang onder een hevige burgeroorlog. Veel Sri Lankanen kampen daardoor met wrok, haat en bitterheid. ZOA traint voorgangers om de heilzame boodschap van vergeving en verzoening verder te verspreiden. Helpt u mee?

Geef voor 'vergeving en verzoening'

Doneren