EO Metterdaad Navigatie overslaan Menu

Staaroperaties in Indonesië


Blindheid door staar komt veel voor in het oosten van Indonesië. Het is te voorkomen door goede oogzorg en eenvoudige operaties. Light for the World helpt bij het terugdringen van deze onnodige blindheid.

Afgerond

Help slechtzienden en blinden Indonesië weer zien!

Op het eiland Flores, één van de 17.000 eilanden van Indonesië wonen 5 miljoen mensen. Maar voor al deze mensen is maar één oogarts beschikbaar.

Geen wonder dat onnodige slechtziendheid en blindheid veel voorkomt. Zelfs onder kinderen. Blindheid leidt tot afhankelijkheid en verlies van inkomen. Light for the World zet samen met Indonesische ziekenhuizen programma's op waarbij patiënten worden opgespoord en behandeld.

Oude en nieuwe situatie

Kinderen spelen buiten

Oude situatie

  • mensen worden blind of slechtziend door staar of andere oogziektes.
  • Men wordt afhankelijk van anderen en verliest inkomen.
  • Kinderen gaan niet meer naar school of lopen een achterstand op omdat ze niet goed zien
  • Te weinig oogartsen en gespecialiseerd personeel aanwezig in Oost Indonesie
Indonesische man moet bril

Nieuwe situatie

  • In de medische centra worden verpleegkundigen en vrijwilligers getraind, zij sporen volwassenen en kinderen met oogproblemen op. In deze centra wordt oogzorg gegeven en worden brillen aangemeten
  • Drie keer per jaar komt een oogarts om staaroperaties te doen.
  • Voor 35 euro kan een oog al geopereerd worden incl de nazorg

Wat is het probleem?

Indonesie is een eilandenrijk met meer dan 17.000 eilanden. De welvaart is ongelijk verdeeld en dat is ook zichtbaar in de verdeling van medische voorzieningen. Zo is er op het eiland Flores met 5 miljoen inwoners maar één oogarts werkzaam. Helaas komt onnodige blindheid en slechtziendheid daardoor te vaak voor. Mensen die slecht zien of blind zijn worden afhankelijk en kunnen ze niet meer op het land werken of hun beroep uitoefenen. Kinderen komen slecht mee op school doordat ze niet goed leren lezen.

Waar gaat uw geld naar toe?

Light for the World wil in 2015 40 staaroperaties uit laten voeren in het St Elisabeth ziekenhuis op het eiland Flores. Voor een operatie is 35 euro nodig.

Ook is er geld nodig voor voorlichtingsmateriaal en training van verplegend personeel. Een training kost 50 euro.

 

 

 

Dokter Budi, oogarts met liefde

Dokter Budi, is een gedreven oogarts en één van de beste behandelaars van staar . Voor zijn werk in Oost Indonesie moet hij heel veel reizen in oncomfortabele omstandigheden.  Patiënten zijn vooral arme mensen die zelf geen operatie kunnen betalen. Een oogarts met zijn vaardigheden vestigt zich vaak in Jakarta of een andere grote stad, waar je niet hoeft te reizen om de patiënten te behandelen. Dat betaalt goed omdat ze vaak alleen de mensen met een goed gevulde portemonnee opereren. Dokter Budi koos heel bewust voor een andere doelgroep.

Dr. Budi:  "Mijn patiënten hebben vaak jarenlang niet kunnen zien en zijn zeer dankbaar als ze door een operatie weer hun familie en vrienden kunnen zien", Hij verdient niet zo goed als oogartsen in de stad en verkeert vaak in eenvoudige omstandigheden bij de ziekenhuizen die hij bezoekt. Maar de opgetogenheid van mensen die weer kunnen zien, terwijl ze geen operatie konden betalen, dat is waar hij het voor doet. "Er is meer in het leven dan een goed salaris, een comfortabel huis en een gemakkelijk leven", zegt hij. "De mensen in de afgelegen ziekenhuizen geven me zoveel meer dan ik in Jakarta ooit zou kunnen ontvangen". 

Andere EO Metterdaad projecten

Lopende projecten Afgeronde projecten

Steun soortgelijke projecten

Over medische hulp