EO Metterdaad Navigatie overslaan Menu

Niet meer op straat

Help straatkinderen in Mongolië

EO Metterdaad helpt kinderen in Mongolië die op straat leven onder slechte omstandigheden

Afgerond

Mongolische jongen staat in het ruige landschap

Mongolië 1

Bekijk het verhaal van Baartraa

Mongolische kinderen op een zandvlakte bij een dorp

Mongolië 2

Bekijk het verhaal van Corry

Klein vliegtuigje vliegt boven Mongolië

Mongolië 3

Bekijk het verhaal van de MAF

Straatkinderen in Mongolië

Door een aantal strenge winterstormen in de afgelopen jaren is er veel veesterfte in Mongolië. Herders (80% van de Mongoolse bevolking) hebben zonder vee geen bestaansrecht op het platteland en trekken massaal naar de grote stad, Ulaanbaatar, en naar pelgrimsplaatsen, in de hoop op werk. Helaas raken zij door hun gebrek aan opleiding en de lage werkgelegenheid alleen nog maar verder in de put. Dit zorgt vaak voor drankproblemen bij de herders en kinderen vluchten het huis uit. Veel kinderen leven op straat en in rioolbuizen. De overheid vangt de kinderen op, maar weet zich geen raad met de getraumatiseerde kinderen en tieners. Sinds tien jaar worden ze doorverwezen naar zendelinge Corry Vreugdenhil. Zij vangt de kinderen en tieners op in fosterhomes en begeleid ze naar een zelfstandig leven. Ook ondersteunt zij families die met hun gers (nomaden-tenten) aan de rand van de stand wonen en het zwaar hebben.

Bekijk afleveringen

Oude en nieuwe situatie

Traditioneel Mongolische kinderen

Oude situatie

  • In Kharkohorum is nog geen fosterhome
  • Ruimte te kort voor de kinderen in Ulaanbaatar
  • Multi-functioneel gebouw voor activiteiten ontbreekt
Mongolische jongen in de bibliotheek

Nieuwe situatie

  • Fosterhome in Kharkohorum is gebouwd
  • Ruimtes uitgebreid voor 8 meiden en 8 jongens in Ulaanbaatar
  • Extra faciliteiten voor de kinderen in Ulaanbaatar

In Mongolië leven veel kinderen op straat en in rioolbuizen. Deze kinderen zijn hun huis uitgevlucht omdat ze daar te maken hebben met geweld en misbruik. Corry Vreugdenhil vangt de kinderen (en tieners) op in haar fosterhome in Ulaanbaatar. Met hulp van EO Metterdaad wil zij de opvang daar verder uit te breiden. Een reeds bestaande opvang wordt uitgebreid zodat er ruimte is voor acht extra meisjes, een nieuw gebouw wordt gebouwd voor acht jongens en er komt een multi-functioneel bijgebouw voor recreatie-doeleinden zoals, bijbelstudie, houtbewerking, naai-lessen enzovoort.

Naast deze uitbreidingen in Ulaanbaatar wil de stichting van Corry ook een fosterhome opzetten in Kharkohorum. Dit is een boeddhistisch pelgrimsoord waar veel wanhopige mensen naartoe zijn getrokken en er steeds meer straatkinderen komen. Het nieuwe fosterhome moet een betere toekomst bieden voor zo'n twintig kinderen. Om deels in de kosten te voorzien wordt er geïnvesteerd in een moestuin met kas, waar voedsel voor eigen gebruik en verkoop, verbouwd kan worden. Daarnaast is er ook geld nodig voor het levensonderhoud van de straatkinderen.

 

Persoonlijk verhaal

Foto Bij Verhaal 1Dorjoo kwam bij ons fosterhome als een klein jongetje. Hij leek anderhalf, kon nog niet praten en nauwelijks lopen. Hij moet echter drie jaar zijn geweest. Zijn moeder was geestelijk gehandicapt en leefde op straat. Dorjoo zat hele dagen vastgebonden aan een touw. We hadden over hem gehoord en van zijn moeder mochten we hem hebben. Toen we bij hem kwamen, zat hij vastgebonden, in zijn eigen vuil, bijna zonder kleren en overal vliegen. Zodra hij bij ons was leek het wel een dier. Hij stak alles wat hij kon vinden in zijn mond. Dit heeft hij nog heel lang volgehouden. Hij had zoveel honger geleden dat hij altijd wilde eten en als we het niet in de gaten hadden, at hij tot hij er ziek van was. Hij heeft een geestelijke achterstand, maar is een gelukkig kind geworden en heel aanhankelijk. Iedereen kent Dorjoo en iedereen moet altijd om hem lachen, want hij is de clown van de familie.

Andere EO-Metterdaad projecten

Lopende projecten Afgeronde projecten

Steun soortgelijke projecten

Lees meer