brandimage logo Navigatie overslaan Menu

Stripboek voor India

Analfabetisme maakt Bijbel onbereikbaar

Wycliffe Nederland wil de verhalen van Jezus laten leven voor twee Indiase bevolkingsgroepen. De stripboeken worden vertaald en gedrukt en verspreid door lokale kerken. 

Afgerond

Radio-interview Christiaan Nieuwenhuize

Wycliffe Nederland brengt het Jezus Messias stripboekproject naar India. Christiaan Nieuwenhuize vertelt hierover bij EO Live op NPO Radio 5.

Bijbelkennis voor Indiase bevolking

India is een immens groot land met een grote diversiteit aan talen. Een groot deel van de Indiase bevolking, met name vrouwen, kan niet lezen of schrijven. Wycliffe Nederland wil voor twee nieuwe bevolkingsgroepen, de Hill Madia en de Adilabad Gondi in India op een laagdrempelige manier de verhalen van Jezus laten leven. Dit kan door het Jezus Messias stripboek van Willem de Vink, dat doormiddel van beeldtaal het Evangelie verspreidt

De lokale kerken in het gebied zijn capabel om het stripboek te vertalen, te drukken en te verspreiden, maar financiële middelen om dit te doen ontbreken helaas. U kunt hen steunen, zodat straks de Hill Madia en de Adilabad Gondi kennis over de Bijbel krijgen in hun eigen taal. In Noord-India wordt er al gewerkt met het stripboek en hebben zij de allerarmsten kunnen bereiken. Door de belangstelling zijn zelfs huiskerken ontstaan.

Het project

In centraal India leven de Hill Madia met een bevolking van ongeveer 150.000. Naast hen wonen de Adilabad Gondi, een iets grotere groep die zo'n 300.000 mensen telt. Veel mensen zijn Moslim en Hindoe, maar in beide gebieden leven ook zo'n drieduizend christenen. Voor de lokale kerken is het lastig om de mensen met Jezus kennis te laten maken. Dit komt mede door het hoge aantal van analfabetisme. Ook onder het kleine aantal christenen binnen deze groepen is de Bijbelkennis vaak niet groot. Door de verspreiding van 4000 exemplaren van het stripboek willen ze hier verandering in brengen.

In Noord-India blijkt al dat kerken hun naasten kunnen bereiken door gebruik te maken van het stripboek. De Bijbelverhalen worden toegankelijk door de vele plaatjes.

Een mooi voorbeeld is het verhaal van een directeur van een zendingsprogramma daar: "Schoolkinderen uit de hoogste klassen kregen een exemplaar in hun Bengaalse taal. Hun ouders zijn allemaal analfabeet. Ze namen het stripboek mee naar huis en keken thuis steeds naar de naar plaatjes. Een van de moeders wilde ook graag over de verhalen van Jezus horen. Ze werd enthousiast toen het meisje ze voorlas. Daarna belde ze elf andere vrouwen op uit haar buurt om ook te komen luisteren. Drie maanden lang kwam de groep bij elkaar en elke middag moest het meisje de verhalen voorlezen. Vandaag is er een kleine huiskerk."

Het Jezus Messias stripboek

In 1993 tekende Willem de Vink het Jezus Messias stripboek. Het was bedoeld om kinderen en volwassen die niet vaak lezen het leven van Jezus te laten ontdekken. Op de manier zoals het in de Bijbel opgeschreven staat. Het werd een stripboek dat te verstaan werd door alle culturen.

 

Thumbnail India

In 2006 nam Wycliffe Bijbelvertalers  de verantwoordelijkheid op zich voor het internationale productieproces. Elk jaar realiseren zij nieuwe vertalingen. Het boek wordt gebruikt voor lees- en schrijfprojecten. Voor veel mensen die het lezen, is het een allereerste kennismaking met de verhalen uit de Bijbel. Inmiddels is het boek in meer dan tachtig talen vertaald en zijn ruim 1,2 miljoen exemplaren uitgebracht overal op de wereld. In totaal zijn er wereldwijd zo'n zevenduizend talen. Wycliffe geeft aan dat er in drieduizend talen inmiddels een gedeelte van de Bijbel is vertaald en de gehele Bijbel is in ongeveer vijfhonderd talen beschikbaar.

 

 

Uw bijdrage

Met uw steun kan het Jezus Messias stripboekproject tot stand komen onder twee bevolkingsgroepen in India: de Hill Madia en de Adilabad Gondi. De lokale kerken zullen het stripboek vertalen, drukken en verspreiden onder de mensen. In beide talen zullen in eerste instantie 4000 exemplaren gedrukt worden.

 

Meer EO Metterdaad projecten

Lopende projecten Afgeronde projecten

Doneer nu voor India

doneren