EO Metterdaad Navigatie overslaan Menu

SYRISCHE VLUCHTELINGEN

STRENGSTE WINTER IN 20 JAAR EIST EERSTE LEVENS

Help de vluchtelingen de winter in de kampen in Libanon te overleven. Ze hebben dekens, winterkleding en brandstof voor kachels nodig. 

Afgerond

EO directeur Arjan Lock spreekt

Syrische vluchtelingen in Libanon

EO start actie voor Syrische vluchtelingen die in Libanon de winter proberen te overleven.

EO directeur Arjan Lock met Syrisch gezin

Barre winter in vluchtelingenkamp

Arjan bezocht vorig jaar een vluchtelingenkamp in de Libanese Bekaa Vallei en zag hoe de winter het deze geteisterde vluchtelingen nóg moeilijker maakt.

Winterhulp voor Syrische vluchtelingen

 

Sinds de crisis in Syrië begon, vier jaar geleden, zijn meer dan een miljoen Syriers naar buurland Libanon gevlucht. Ongeveer 400.000 van hen leven in de Bekaa Vallei. Op dit moment wordt deze vallei geteisterd door extreme kou en sneeuwstormen. Meerdere mensen hebben het leven hierdoor al verloren. Voornamelijk kinderen zijn erg kwetsbaar voor de kou. Moeders doen hun uiterste best om de kinderen warm te houden, maar in een tent of zelfgebouwd onderkomen is dat een enorme opgave. Het enige wat voldoende helpt om de kinderen te beschermen is een goede kachel en voldoende brandstof om die de hele winter te laten branden. Maar brandstof is erg duur.

Hulporganisatie World Vision werkt samen met Unicef op meer dan 40 lokaties in de Bekaa vallei. Hulpverleners hebben de afgelopen tijd al winterkleding en kachels uitgedeeld. Op dit moment staat een transport klaar met extra dekens, kleding, plastic zeilen en brandstof voor de kachels. Plastic zeilen bieden een extra bescherming tegen de snijdende wind en de natte sneeuw op de stoffen tenten. Ook worden schoppen, pompen en drainagesystemen uitgedeeld. Als het water en de sneeuw weg kan, kunnen de tenten drogen en zijn ze weer enigszins warm te krijgen. 

Metterdaad ondersteunt het werk van World Vision en andere christelijke hulporganisaties. Met uw gift kunnen we zoveel mogelijk mensen van de levensreddende spullen voorzien.

Direct doneren Bekijk afleveringen

oude en nieuwe situatie

Slippers in de sneeuw

Oude situatie

  • Sneeuw en kou eisen levens van vluchtelingen
  • Gebrek aan winterkleding en dekens
  • Sommige vluchtelingen lopen zelfs nog op de slippers waarmee ze gevlucht zijn
  • Te weinig brandstof of zelfs geen kachel als verwarming
Syrische meisje in de winter

Nieuwe situatie:

  • Winterkleding en dekens voor 38.000 vluchtelingen
  • Voor ieder gezin een kachel en voldoende brandhout
  • Met schoppen, zeil en drainage kunnen de mannen zelf het onderkomen van hun gezin sneeuw- en vochtvrij houden.

persoonlijk verhaal

Kaysar En Maysara"We waren in de tent, toen deze instortte door de sneeuw. Met mijn moeder, broer en twee zussen renden we naar onze buren, omdat het hard sneeuwde. We gingen naast de kachel zitten om onze kleren te drogen, want we hadden geen droge kleren." - Mohammad (12 jaar)

Ook al is een deel van hun tent kapot, Kaysar (1) en Maysara (3) zitten warm naast de kachel, die World Vision aan hen gegeven heeft. Hun moeder Leila is er dankbaar voor: "Als we deze niet hadden, waren we dood gevroren. De kachel is onze enige verwarming voor mij en mijn kinderen. Maar ik ben wel bang dat het het hout dat we hebben niet genoeg is om de winter te overleven."

Andere EO Metterdaad projecten

Lopende projecten Afgeronde projecten