brandimage logo Navigatie overslaan Menu

Noodhulp Irak

De strijd om West-Mosul is begonnen. 

Twee jaar lang was de Irakese stad in handen van IS. De afgelopen maanden zijn honderdduizenden vluchtelingen uit de stad vertrokken. Oost-Mosul is bevrijdt. Nu begint het offensief om West-Mosul.

Afgerond

World Vision in Zelikan

De oorlog in Irak heeft grote impact op kinderen. World Vision laat zien hoe zij, ondanks de situatie, deze kinderen weer kind laten zijn!

Dorcas - noodhulp Mosul

Dorcas bereidt zich, samen met het Christelijk Noodhulpcluster, voor op de verwachte vluchtelingenstroom vanuit Mosul.

Honderdduizenden mensen in nood!

Al ruim 2,5 jaar is Mosul, de op twee na grootste stad van Irak, in handen van IS. Maar nu is dan eindelijk de bevrijding in zicht. Nu, half februari 2017 bereidt het Irakese leger, met hulp van de Koerden en internationale militaire steun, de slag om west-Mosul voor en de strijd kan ieder moment beginnen. 

Vorige maand viel bijna het geheel van het oosten van Mosul in Iraakse handen. Het westelijke deel wordt nog steeds gecontroleerd door IS-strijders. Waarschijnlijk wordt de strijd om het westen van Mosul een grotere uitdaging voor de Iraakse strijdkrachten vanwege de oudere wijken en smallere straten.

Geschat wordt dat er ruim 152 duizend mensen gevlucht zijn. Tussen 17 oktober 2016 en 28 januari 2017 zijn meer dan 1678 gewonde burgers naar het ziekenhuis van Erbil gebracht. De afgelopen maanden hebben nationale en internationale hulporganisaties al enorm veel hulp geboden. Sinds 17 oktober 2016 zijn 878.000 mensen geholpen met noodhulp pakketten. Tekort aan drinkwater is een groot probleem in het oostelijke deel van de stad.

Omdat er veel nood is, ondersteunt Metterdaad het werk van christelijke hulporganisaties die zowel in als buiten de kampen vluchtelingen zullen opvangen. Er staan mobiele medische teams klaar die het gebied in trekken om eerste hulp te verlenen aan de vluchtelingen. Er wordt op dit moment voedsel ingeslagen en er zijn waterbronnen geboord op plekken waar vluchtelingen kunnen neerstrijken. Er kunnen direct tentzeilen worden uitgedeeld, matrassen en dekens. Tot nu toe is er voldoende hulp aanwezig, maar we zitten op een kantelpunt. Als de vluchtelingenstroom groter wordt zullen de voorraden snel opraken en moeten de vluchtelingen buiten de kampen geholpen worden. Met uw steun kunnen we straks de groeiende stroom vluchtelingen van deze levensreddende hulp voorzien. 

Bekijk de huidige projecten

Ga