EO Metterdaad Navigatie overslaan Menu

Vluchtelingen Birma

Kunnen geen kant op

EO Metterdaad helpt vluchtelingen uit Birma om medische zorg en een veilige terugkeer mogelijk te maken voor de Karen-stam.

Afgerond

Interview Herman Wegter

Herman Wegter ontmoette vluchtelingen uit Birma. Hij vertelt wat hij meemaakte en zag in gesprek met Petra de Joode.

Myanmar afl. 1

De klinieken in de voor de 140.000 Birmese vluchtelingen zijn van levensbelang.

Myanmar afl. 2

Gebrek aan goede gezondheidszorg in Birma, heeft als gevolg dat baby's onnodig sterven.

Vluchtelingen Myanmar

In Myanmar zijn al eeuwen lang stammen met elkaar of tegen de onderdrukkende overheid in gevecht. Zo ook de christelijke Karen-stam. Zij werden door het militaire bewind onderdrukt en hun dorpen werden platgebrand. Een eigen verzetsleger van deze stam verzet zich tegen deze zogenoemde Junta. Door het geweld en onderdrukking zijn inmiddels 120.000 Birmezen, voornamelijk Karen, naar buurland Thailand gevlucht. Dat land wil deze vluchtelingen geen vluchtelingenstatus geven waardoor hulp en bescherming door internationale hulporganisaties nauwelijks mogelijk is.

Karen-stam Hulp voor vluchtelingen

Oorlog Myanmar

Myanmar MensenMyanmar/Brima kende verschillende rijken die met harde hand geregeeerd hebben. In het jaar 1044 begon het Eerste Birmaanse koninkrijk en tot aan 2011 heeft er een militair bestuur de dienst uitgemaakt.
De onderlinge verhouding tussen de verschillende etnische groepen en die met de overheid, kent een geschiedenis van onderdrukking en geweld.

> Meer over oorlog Myanmar

 

Birma of Myanmar?

Myanmar En BirmaDe meeste mensen zullen dit land nog kennen als Birma. Echter, de overheid heeft in 1989 de naam veranderd in Myanmar. Maar veel landen die het militaire bestuur niet steunen, zoals de Verenigde Staten en Groot-Brittannië, erkennen deze naam niet.
De Nederlandse overheid houdt de benaming van het land in het midden: Birma/Myanmar is in ons land de juiste schrijfwijze.

> Meer over Birma/Myanmar

 

Andere EO Metterdaad projecten

Lopende projecten Afgeronde projecten

Steun soortgelijke projecten

Over vluchtelingenhulp