brandimage logo Navigatie overslaan Menu

Birma/Myanmar

Er bestaat al jaren onduidelijkheid over de naam van dit land. Is het nu Birma, Burma of toch Myanmar?

 

Burma/Birma

Het verschil in Burma of Brima is heel simpel. Burma is Engels voor Birma. Dit is dan ook de benaming die de Britten aan het gebied gaven toen het bij het Britse Rijk gevoegd werd. Deze naam is gebaseerd op de grootste etnische groep van het land, de Bamar. Dit is overigens de alternatieve spelling van deze stam die de Portugeze ooit aan hen gaven. De Britten hebben dit overgenomen.

Myanmar

De huidige machtshebbers van het land doopte in 1989 de naam om in Myanmar. Dit was een van de besluiten die de overheid nam om alle verwijzingen van het koloniale tijdperk te doen verdwijnen. Myanmar verwijst naar dezelfde stam die door Britten Bamar noemen, maar die ook wel Myanmah genoemd worden. In de 12e eeuw werd het land Myanma Naingngandaw genoemd. Verschillende overheden en politieke groeperingen die tegen het militaire bestuur zijn, accepteren de naamsveranderingen niet. Voorbeelden hiervan zijn de Verenigde Staten (VS) en het Verenigd Koninkrijk (VK). Tegenwoordig gebruiken steeds meer andere westerse landen en media de naam Birma. De Verenigde Naties (VN) accepteren wel de naam Myanmar en gebruiken deze dan ook.

Birmees

De uitspraak van de namen Myanmar en Birma is het in het Birmees, de taal van het land, nauwelijks verschillend. Deze namen lijken erg op elkaar en worden ook op dezelfde manier geschreven. Alleen bij het vertalen naar een andere taal worden de verschillen duidelijk.

Conclusie

In de VS en het Verenigd Koninkrijk wordt de naam Burma gebruikt. De VN gebruikt de naam Myanmar en de EU houdt het in het midden, zij spreken over Birma/Myanmar. De Nederlandse overheid houdt het ook bij Birma/Myanmar. Voor onze taal zijn beide benamingen juist. 

Hoofdstad

Een soort gelijk probleem doet zich voor met de hoofdstad van Birma/Myanmar. De overheid maakte in 2005 Naypyidaw tot hoofdstad van het land. Niet elke overheid erkent deze stad als hoofdstad van het land. De voormalige hoofdstad Rangoon/Yangon wordt nog steeds door onder andere de Europese Unie en de Verenigde Staten beschouwd als hoofdstad. Nederland erkent de nieuwe hoofdstad wel.