brandimage logo Navigatie overslaan Menu

Afgerond

De Karen-stam

''Christelijke'' stam

De vluchtelingen in de kampen in Thailand zijn voornamelijk leden van de Karen-stam.

Algemeen

De Karen-stam is 6% van de bevolking in Birma de op drie na grootste stam van het land. Dit komt neer op 7 miljoen mensen. Thailand wonen 1 miljoen Karen.
De Karen voeren met hun vrijheidsleger 'Karen National Union' (KNU) al jaren een strijd tegen de overheersende militaire junta van Birma. De junta maakten zich schuldig aan grove mensenrechtenschendingen. De etnische groepen die in opstand kwamen, o.a. veel de christelijke Karen, werden jarenlang met geweld uit hun dorpen verdreven. Veel van de vrijheidsstrijders zijn de jungle tussen Birma en Thailand ingevlucht. Een van de bolwerken van dit vrijheidsleger, waar ook andere volken zich bij aan sloten, is verraden. Nu wonen er meer dan 120.000 vluchtelingen in Thailand. Hun probleem is dat de Thaise regering de vluchtelingenstatus niet wilt geven. Hierdoor kunnen grote organisaties de vluchtelingen geen bescherming geven. De junta uit Myanmar brandt regelmatig de kampen vlak over de Thaise grens plat.

Religie

Deze stam heeft een bijzonder verhaal wat betreft religie. Hun oorspronkelijke geloof heeft erg veel raakvlakken met het Oude Testament en dus ook het Jodendom. Tegenwoordig is ongeveer één derde van de stam christen, één derde boeddhist en het overige deel gelooft in inheemse- of natuurgoden. De groep christenen bevinden zich in een overwegend boeddhistische land.

Inheems geloof vs. Oude Testament

Het bijzondere van de Karen-stam is de link die hun oorspronkelijke geloof had met het Oude Testament. Volgens overleveringen is het heilige boek van de Karen tijdens hun toch richting het huidige leefgebied in Birma en Thailand verloren gegaan. De verhalen zijn mondeling wel verder verteld. Zij geloofden in een onveranderlijke, eeuwige en krachtige God die de schepper is van hemel en aarde. De schepper van mannen, en van vrouwen die uit de rib van de man genomen zijn. Zij geloofden dat een duivel de mensheid in verleiding kon brengen. Ze leefden in verwachting van een profetie, die inhield dat witte buitenlanders hen een heilig boek zouden brengen.
Deze profetie is uitgekomen toen de Britten Amerikaanse missionarissen naar de stam stuurden om te bekeren.

 

Steun de Karen-stam nu!

Doneer nu