EO Metterdaad Navigatie overslaan Menu

Voedsel voor Oeganda

Veel onwetendheid in de landbouw

Tear werkt samen met lokale projecten om het voedselprobleem aan te pakken in Oeganda. Help mee!

Afgerond

Overvolle pick-up rijdt over een zandweg in Oeganda

Oeganda afl. 1

Als jonge jongen moet Shadrak met zijn familie vluchten voor het oorlogsgeweld. 13 jaar lang leeft Shadrak in vluchtelingenkamp Mtabila.

Presentatrice staat voor een boom

Oeganda afl. 2

Ronald leert de Karimojong landbouw bedrijven en helpt hen bij het oogsten. Door extreme droogte en slechte grond is landbouw moeilijk.

Oegandezen staan in klein hospitaaltje in Oeganda

Oeganda afl. 3

Ronald en Anke Simiyu wonen naast de kliniek waar elke vrijdag honderden zwangere vrouwen aankloppen voor hulp en voedsel.

Voedselzekerheid in Oeganda

 

Het klimaat in Karamoja is droog en de begroeiing schaars. Het is een woestijnsavanne. Hier wonen ongeveer 450.000 mensen. De infrastructuur is onderontwikkeld vergeleken met de rest van Oeganda.

Karamoja heeft regelmatig te maken met ernstige droogteperiodes die gepaard gaan met te weinig gewas opbrengsten met als gevolg hongersnood voor de arme, kwetsbare bevolking. De laatste hongersnood dateert uit 2009, toen via grootschalige voedselhulp duizenden levens gered konden worden. Nog steeds is de voedselzekerheid klein. De Church of Uganda wil hier definitief mee afrekenen!

Bekijk afleveringen

Oude en nieuwe situatie

Rieten hutje in Oeganda

Oude situatie

  • 14.000 Oegandezen in honger, waaronder veel vrouwen (60%) en (wees)kinderen
  • Veel onwetendheid in de landbouw
  • Gebrek aan water
Waterreservoir in Oeganda

Nieuwe situatie

  • Aanleg van demonstratietuinen en geven van landbouwtraining
  • Aanplanten van (fruit)bomen
  • Aanleg van waterbronnen en reservoirs

Wat steunen wij?
Tear werkt samen met KDDS, het ontwikkelingsprogramma van de Church of Uganda. Samen zetten ze zich in om de voedselzekerheid in Karamoja structureel te verbeteren. De komende 5 jaar wil men 14.000 mensen in Karamoja bereiken, met name in de districten Jie  en Dodoth/Bokora. Daarvan is 60 procent vrouw en 70 procent is onder de 18 jaar. Er zijn  veel (kwetsbare) kinderen bij, van wie een groot aantal wees is ten gevolge van hiv en aids.

Wat doen we met uw geld?
Naast het onderwijzen en coachen van de bevolking, kerkleiders en boeren, wordt er gewerkt aan een betere irrigatie en aan beplanting van fruitbomen met vruchten als mango, avocado en tamarinde. De mensen hebben de vitamines hard nodig!

 

 

 

Persoonlijk verhaal: Nachu Akure

Verhaal Oeganda

Nachu Akure is sinds zes maanden weduwe en heeft 7 kinderen: vijf meiden en twee jongens. Ze was getrouwd met Aboi Keem, maar hij overleed op 62-jarige leeftijd door voedselgebrek.
Elke ochtend gaat ze de velden in om eetbaar gras voor het avondeten te plukken. Rond twee uur 's middags komt ze terug en kookt ze het gras voor haar kinderen. Door het gebrekkige voedsel lijdt ze aan tuberculosis.

Aangezien ze de enige kostwinner in het gezin is, is het voor haar hard werken. Doordat het gezin alleen maar gras eet, zijn ze zwak en niet capabel genoeg om hard te werken.

Hulp van KDDS
Nu KDDS hulp biedt, heeft het gezin van Nachu Akure weer hoop. Het gezin hoeft niet meer te bedelen aan de kant van de weg, maar kan gezond en goed voedsel eten om aan te sterken. 'Kijk naar m'n lichaam! Ik ben aangekomen eindelijk, dankzij KDDS. Ze zijn als een familie voor me. Ik ben ze zo enorm dankbaar!'

Andere EO-Metterdaad projecten

Lopende projecten Afgeronde projecten

Steun soortgelijke projecten

Lees meer