EO Metterdaad Navigatie overslaan Menu

Geef om vrede

Conflicten in Burundi

In Burundi liggen conflicten, die kunnen leiden tot moord, op de loer. Er is behoefte aan mensen die helpen bij het vinden van oplossingen, zodat de vrede bewaard blijft.  

Afgerond

Burundi aflevering 1

Mensen keren na het vluchten voor conflicten, weer terug in Burundi. Maar wat doe je als iemand anders jouw land heeft ingenomen? Ruzies liggen aan de oppervlakte.

Burundi aflevering 2

Bezit is iets wat het gezin van Dafroza niet veel heeft. Binnenkort komt daar gelukkig verandering in. Jongeren bouwen voor Dafroza en haar gezin een huis.

Burundi aflevering 3

Door een voorraadschuur, waar de oogst van mensen veilig en goed opgeborgen wordt, worden conflicten binnenshuis, diefstal en aantasting van eten tegengegaan.

Vrede bewaren in Burundi

Burundi is een land met een geweldadig verleden. Een gruwelijke burgeroorlog koste het land 300.000 levens. Twee jaar geleden nog was er een staatsgreep. Vrede is in Burundi een kostbaar goed. Vele mensen zijn gevlucht in tijden van geweld. Inmiddels komen de eerste vluchtelingen weer terug naar hun vaderland. Prachtig toch? Niet wanneer deze terugkeer juist nieuwe conflicten laat opbloeien. 

Doorverkocht land

Er bij terugkomst achterkomen dat jouw stuk land doorverkocht of ingepikt is, dat is geen pretje en in Burundi zelfs levensbedreigend. Mensen leven van hun land. Zo ook Ayubu. Bij terugkomst kwam hij erachter dat Bizuru zijn stuk land van iemand anders gekocht had. De spanning loopt snel op, want beide mannen vinden dat zij in hun gelijk staan. Doodsbedreigingen vliegen over en weer en van een rustig gesprek komt het niet. Deze twee mannen zijn niet de enige met zo'n soort conflict in Burundi. Een objectieve derde partij die overzicht en rust brengt is nodig. 

Vredescomité

Dit stukje rust en overzicht is een taak van het vredescomité. Hierin zitten dorpelingen met aanzien die opgeleid zijn door ZOA om conflicten op te lossen. Er wordt niet uitgezocht wie gelijk heeft, maar er wordt gezocht naar een oplossing waar beide partijen zich in kunnen vinden. Hierdoor kent de uitkomst geen verliezer en kunnnen de mensen in vrede met elkaar verder. 

Want vrede is iets wat de bevolking van Burundi heel erg goed kan gebruiken. 

 

header-blog-01-sanne-in-het-dorp.jpg

Geef om vrede

Doneer