EO Metterdaad Navigatie overslaan Menu

WINTER NEPAL

HONGER EN KOU IN GEÏSOLEERDE DORPEN

Op 4000 meter hoogte kan door kou onvoldoende geoogst worden. De barre armoede en grote honger rukt gezinnen jaar op jaar weer uit elkaar. Help Metterdaad en steun deze families!

Afgerond

Nepalese mensen zitten op de stoep voor hun huis

Nepal afl. 1

Carla is in Nepal en ontmoet Punnicella. Ze woont op 3000 meter hoogte. Elke dag sprokkelt ze 40 kilo hout in een mand op haar rug.

Nepalezen staan voor de voet van een berg

Nepal afl. 2

Op 3000m hoogte is het leven hard. Er is weinig oogst en meer dan de helft van de kinderen zijn ondervoed. De winter komt daar nog bij.

Nepalees gezin staat in de deuropening van hun huisje

Nepal afl. 3

Carla ontmoet Amatil, een Nepalese zwangere vrouw. Vrouwen in haar arme dorp worden bij de bevalling verbannen naar een stal.

Armoedecyclus in Nepal doorbreken!

Het bijna onbereikbare gebied Mugu in Nepal is niet vruchtbaar genoeg voor de mensen die er wonen. Er kan door de lange winter te kort geoogst worden. Omdat er geen geld is voor voedsel voor het hele gezin, werken vaders in India. Door hun afwezigheid zijn vrouwen en kinderen genoodzaakt om zwaar lichamelijk werk te verrichten. 

Het koude gebied in Nepal heeft veel zorgen. Om de armoede-cyclus in Nepal te doorbreken, zet EO Metterdaad samen met Kerk in Actie zich in om de voeding en gezondheidszorg enorm te verbeteren. Help mee!

 

Voor Noodhulp Nepal, klik hier.

Direct doneren Bekijk uitzendingen

Oude en nieuwe situatie

Vrouw met enorme rugzak

Wat is er aan de hand?

 • Lange winters betekenen een korte oogst, wat zorgt voor eenzijdige en onvoldoende voeding
 • Mannen moeten noodgedwongen werken in India voor geld.
 • Doordat mannen niet thuis zijn, wordt het veel te zware werk door vrouwen en kinderen gedaan
 • hoge zuigelingen- en moedersterfte bij bevallingen 
Nepalese man breit kleding

Wat is er nodig?

 • Nieuwe gewassen die beter bestand zijn tegen de kou
 • Ontwikkelen en ondersteunen van zelfhulpgroepen
 • Training om inkomstenbronnen te creëren
 • Het kopen van geiten en kippen voor plaatselijke bevolking
 • Voorzien van irrigatie- en drinkwatervoorzieningen
 • Ondersteunen van plaatselijke hulpposten met training en medicijnen
 • Goede informatievoorziening over prenatale zorg

Wat is het probleem?

Mannen naar India voor loon
Doordat het hooggelegen gebied in West-Nepal door de kou niet vruchtbaar genoeg is om de mensen het hele jaar door van voedsel te voorzien, reist 80% van de mannen af naar India om daar geld te verdienen voor eten. Ze zijn lange dagen van huis en gezin verwijderd.

 

Kinderen: Ondervoed en groeiachterstand
Door de voedselschaarste zijn veel kinderen ondervoed. Ze krijgen onvoldoende en eenzijdig voedsel, waardoor de helft van de kinderen zichtbaar achter in de groei blijft. Naast ondervoeding spelen er ook zaken mee als slechte hygiëne en gewoontes. Zo is er een tekort aan water en worden vrouwen geacht te baren in de schuur in plaats van thuis op een bed. Ze zouden onrein zijn tijdens de bevalling.

Wat doen we met uw gift?

Zelfhulpgroepen
EO Metterdaad werkt samen met Kerk in Actie en een plaatselijke organisatie om lokale zelfhulpgroepen te ondersteunen. Deze groepen dragen zelf actieplannen voor hun lokale gemeenschap aan met ideeën voor irrigatie- en drinkwatervoorzieningen, trainingen in betere landbouwtechnieken en het houden van geiten en kippen om te gebruiken als inkomstenbron.
Zo kan de plaatselijke bevolking gaan werken aan een betere toekomst.

Gezondheidszorg
Mooi werk  op het gebied van gezondheidszorg wordt al in de omgeving gedaan. Dit moet zeker verder uitgewerkt worden. Er worden bij lokale posten trainingen gegeven in tandheelkunde en het diagnosticeren van eenvoudige aandoeningen. Er is beschikking over de meest essentiële medicijnen en vrouwen kunnen hier wel fatsoenlijk bevallen en krijgen de aandacht die ze verdienen bij een bevalling.

Muradevi en Bam overleven ondanks HIV

Bam

Muradevi (38 jr) en haar man Bam Bahadur (42 jr) wonen inKhirsen, in het Doti-district(West-Nepal). Omdat het echtpaar arm is en geen land bezit vertrok Bam Bahadur zo'n 8 jaar geleden naar India om te werken als chauffeur. Zo kon hij wat geld naar zijn gezin in Nepal sturen. De laatste drie jaren verbleef ook Muradevi in India bij haar man.

Gezondheidsproblemen
Omdat Bam gezondheidsproblemen kreeg, keerde het echtpaar terug naar huis. Toen Bam werd onderzocht in het lokale ziekenhuis, bleek hij HIV-positief te zijn. Ook Muradevi bleek geïnfecteerd, net als hun jongste zoon van 7 jaar.Bam en zijn zoon krijgen nu medicatie, hierdoor zijn ze relatief 'gezond'. Door zijn ziekte kan Bam niet terug naar India en heeft het gezin geen inkomsten.

Materiële steun
4 jaar geleden ontmoette dit echtpaar CEAD, een lokale partnerorganisatie van UMN, die veel ervaring heeft met de HIV/aids-problematiek. Sindsdien is er veel gebeurd voor deze familie: een toilet, aanvullende voeding en vitamines voor de kinderen.
Muradevi werd lid van een zelfhelpgroep van HIV-positieve vrouwen. Deze groep kreeg van CEAD/UMN vijf geiten. De leden van de zelfhelpgroep ontvingen daarna per toerbeurt een jong geitje. Muradevi en haar echtgenoot hebben inmiddels zelf vijf geiten. Geiten zijn in het verre westen van Nepal veel waard: vooral tijdens de Hindoefestivals is de vraag naar geitenvlees zeer groot.  

School
De vier kinderen van het gezin gaan allemaal naar school. Gelukkig is het onderwijs gratis maar toch zijn er kosten. Deze kosten dekken Muradevi en haar man met de inkomsten als dagarbeiders, wat amper lukt..

 

Andere EO Metterdaad projecten

Lopende projecten Afgeronde projecten

Steun soortgelijke projecten

Over noodhulp