EO Metterdaad Navigatie overslaan Menu

Jongeren helpen ouderen

Generaties helpen elkaar door moeilijke tijden. 

In Moldavië heerst grote armoed, jongeren en ouderen zijn vaak de dupe hiervan. Door dit nieuwe project kunnen beide groepen geholpen worden.

Afgerond

Jongeren helpen ouderen!

Moldavië ligt er verlaten bij. In dit land, iets kleiner dan Nederland, wonen 3,8 miljoen mensen. De helft van de arbeidsbevolking woont echter in het buitenland omdat er in Moldavië te weinig werkgelegenheid is. Kinderen zijn hier vaak de dupe van. Ze worden ondergebracht bij grootouders, verre familie of blijven zelfs helemaal alleen achter. Ouders die wel zijn gebleven kunnen vaak moeilijk omgaan met de situatie en grijpen naar de alcohol. Kindermishandeling komt als gevolg hiervan veel voor. Ook achtergelaten ouderen komen in grote nood wanneer ze praktische hulp nodig hebben.

Hulporganisatie Kerk in Actie helpt beide groepen. Kinderen worden na schooltijd opgevangen in buurtcentra's of in de kerk waar ze een warme maaltijd en huiswerkbegeleiding krijgen, maar ook onbezorgd kunnen spelen. Ook leren ze op hun beurt ook anderen te helpen. Kinderen en jonge vrijwilligers uit de kerk doen huishoudelijke klusjes voor ouderen en helpen met het uit delen van warme maaltijden. Om de winter door te komen krijgen ouderen extra voedselpaketten, dekens en brandhout. Zo kunnen verschillende generaties elkaar helpen. 

Wie helpen we?

De 8-jarige Pavel

Als je als kind op het platteland geboren wordt in Moldavië is de kans groot dat je het niet getroffen hebt met je ouders. Zo ook de achtjarige Pavel.

> 'Lees meer over Pavel'

 

Eugenia 1

De blinde Eugenia

De helft van alle Moldaviërs woont in het buitenland om geld te verdienen de kans dat je als oudere dan alleen komt te staan is groot.

> 'Lees meer over Eugenia'

 

De jonge tweeling

Andries Knevel is in Moldavië en wanneer hij bij een lokale kerkelijke gemeente gaat kijken ziet hij tientallen jongeren die gezamenlijk een bus met voedsel aan het uitladen zijn.

> 'Lees meer over de tweeling'

 

 

De dertienjarige Maxim

Sinds een aantal jaar woont Maxim met zijn broertjes en zusjes bij zijn grootouders. Zijn vader is lang geleden van huis vertrokken en zijn moeder is overleden.

> 'Lees meer over Maxim'

 

 

 

Alle EO-Metterdaad projecten

Lopende projecten Afgeronde projecten

Help ouderen en jongeren in Moldavië

Doneer nu