brandimage logo Navigatie overslaan Menu

Afgerond

Maxim

Maxim 2Andries Knevel is voor Metterdaad in Moldavië en ontmoet daar Maxim. Sinds een aantal jaar woont de dertienjarige Maxim met zijn zusje en nichtje van zes jaar bij zijn grootouders. Een aantal jaar geleden is zijn moeder overleden, zijn vader was toen al vertrokken bij het gezin. "Ik voelde me erg leeg toen ze stierf, ik mis haar heel erg".

Andries merkt tijdens het gesprek met Maxim dat hij niet alles durft te zeggen. Achteraf hoort Andries van een verzorgster dat de grootouders wel eens weg zijn om te 'werken' of om naar het ziekenhuis te gaan. Vaak zijn ze dan echter weg om te drinken en kunnen ze zomaar 2 weken tot een maand weg zijn. Ze komen dan zelden thuis omdat ze dronken zijn.

Op dat moment draagt Maxim de verantwoordelijkheid over het hele huishouden en zijn neefje en nichtje.

Gelukkig is er de plaatselijke priester die een oogje in het zeil houdt. Hij haalt Maxim en vergelijkbare jongeren regelmatig bij elkaar in de kerk. Dit is niet alleen heel gezellig, maar ook heel nuttig. Doordat deze jongeren vaak uit gebroken gezinnen komen kennen ze niet altijd een goede opvoeding. De priester spant zich dan ook in om hun leven in een goede richting te duwen.

Toch doen ze ook hele praktische dingen. Een paar keer week trekken ze het dorp in naar de kansarme ouderen om hulp te bieden. Dit gaat in de vorm van spullen als levensmiddelen en dekens. Wanneer de jongeren er toch zijn doen ze gelijk de nodige klusjes voor de ouderen die het zelf ook zo zwaar hebben.

U kunt meehelpen om ouderen maar ook jongeren als Maxim te helpen.

Steun kinderen als Maxim

Direct doneren