brandimage logo Navigatie overslaan Menu

Moldavië loopt leeg

100.000 kinderen achtergelaten door hun ouders

Gedreven door armoede verlaten bijna 1 miljoen mensen het land opzoek naar werk. Ouderen en kinderen blijven alleen achter. Met uw steun kunnen we voor hen zorgen.

Afgerond

Moldavië Afl.4 2015

Andries Knevel is in Moldavië en ontmoet daar Maxim. Sinds een aantal jaar woont de dertienjarige Maxim met zijn zusje en nichtje van zes jaar bij zijn grootouders.

Moldavië Afl.3 2015

Bij een lokale kerkelijke gemeente in Moldavië ontmoet Andries de tweeling Victorina en Ionella.

Moldavië Afl.2 2015

Eugenia is een oude blinde vrouw die al vijf jaar lang niets anders doet dan op bed liggen. Ze is volledig aangewezen op de hulp van anderen, want familie heeft ze niet meer

Jongeren helpen ouderen!

Moldavië ligt er verlaten bij. In dit land, iets kleiner dan Nederland, wonen 3,8 miljoen mensen. De helft van de arbeidsbevolking woont echter in het buitenland omdat er in Moldavië te weinig werkgelegenheid is. Kinderen zijn hier vaak de dupe van. Ze worden ondergebracht bij grootouders, verre familie of blijven zelfs helemaal alleen achter. Ouders die wel zijn gebleven kunnen vaak moeilijk omgaan met de situatie en grijpen naar de alcohol. Kindermishandeling komt als gevolg hiervan veel voor. Ook achtergelaten ouderen komen in grote nood wanneer ze praktische hulp nodig hebben.

Hulporganisatie Kerk in Actie helpt beide groepen. Kinderen worden na schooltijd opgevangen in buurtcentra of in de kerk waar ze een warme maaltijd en huiswerkbegeleiding krijgen, maar ook onbezorgd kunnen spelen. Ook leren ze op hun beurt ook anderen te helpen. Kinderen en jonge vrijwilligers uit de kerk doen huishoudelijke klusjes voor ouderen en helpen met het uit delen van warme maaltijden. Om de winter door te komen krijgen ouderen extra voedselpaketten, dekens en brandhout. Zo kunnen verschillende generaties elkaar helpen. 

 

Winter in Moldavië

Pavel 1De 8-jarige Pavel

Als je als kind op het platteland geboren wordt in Moldavië is de kans groot dat je het niet getroffen hebt met je ouders. Zo ook de achtjarige Pavel.

> Meer over Pavel

 

 

Eugenia 1De blinde Eugenia

De helft van alle Moldaviërs woont in het buitenland om geld te verdienen de kans dat je als oudere dan alleen komt te staan is groot.

> Meer over Eugenia

 

 

Tweeling 1De jonge tweeling

Andries Knevel is in Moldavië en wanneer hij bij een lokale kerkelijke gemeente gaat kijken ziet hij tientallen jongeren die gezamenlijk een bus met voedsel aan het uitladen zijn. 

> Meer over de tweeling

 

 

MaximDe dertienjarige Maxim

Sinds een aantal jaar woont Maxim met zijn broertjes en zusjes bij zijn grootouders. Zijn vader is lang geleden van huis vertrokken en zijn moeder is overleden.

> Meer over Maxim

 

Alle EO Metterdaad projecten

Lopende projecten Afgeronde projecten

Help ouderen en jongeren in Moldavië

Doneer nu