EO Metterdaad Navigatie overslaan Menu

Ziekenhuis in Congo

Nederlands echtpaar biedt medische hulp

Ze bouwen een ziekenhuis op aan de rand van het oerwoud, maar hebben daar uw hulp bij nodig!

Afgerond

Congo Special Afl.1

Hoe leven Willem en Joanne Folmer. Zij hebben hun familie en vrienden in Nederland achtergelaten om een nieuw leven te beginnen aan de rand van het regenwoud in Congo.

Ziekenhuis Congo Afl. 2 Special

U ziet hoe Joanne zich ontfermt over de vrouwen en de baby's op de primitief ingerichte kraamafdeling en hoe de mijnbouw de maatschappij beïnvloed.

Ziekenhuis Congo Afl. 3

Joanne gaat kijken bij een gezondheidskliniek midden in het oerwoud en Willem brengt een bezoek aan de Pygmeeën in de buurt.

Steun het ziekenhuis in Congo

EO Metterdaad is in Congo, waar we het jonge Nederlandse artsenechtpaar Willem en Joanne Folmer volgen. Zij hebben hun familie en vrienden in Nederland achter gelaten om een nieuw leven te beginnen aan de rand van het regenwoud in Congo. Samen met de hulporganisatie GZB knappen ze daar een oud ziekenhuis op en bieden ze medische hulp aan de lokale bevolking.

Geen medische middelen in ziekenhuis

Dat is nog een hele uitdaging. Het ziekenhuis heeft vooralsnog namelijk gebrek aan bijna alle medische middelen zoals hechtnaalden, beademingsapparatuur en goede instrumenten. Ook is er geen goede operatiekamer. Op de kinderafdeling liggen meerdere kinderen. De babysterfte is in dit gebied maar liefst 25 procent, terwijl het personeel in dit ziekenhuis niet veel meer dan basismedicatie kan bieden.

Levens redden in Congo met uw hulp!

Dankzij het werk van Willem en Joanne en dankzij dit lokale ziekenhuis kunnen levens worden gered. Maar er is veel geld nodig om dit ziekenhuis op te knappen en de artsen hun werk te kunnen laten doen. U kunt helpen door uw gift over te maken naar EO Metterdaad op NL88 INGB 0000 300 300 onder vermelding van ziekenhuis Congo. 

Ziekenhuis opbouwen na oorlog

Tijdens de oorlog (1996 - 2006) is een groot gedeelte van het ziekenhuis in Congo waar Willem en Joanne werken, vernietigd. 

De lokale kerk heeft geprobeerd om het ziekenhuis aan de gang te houden, maar de faciliteiten zijn ronduit slecht. Er staat nog een stokoude operatietafel en een oude medicijnkast. Willem is hierdoor enorm beperkt in het soort operaties dat hij kan uitvoeren. Als het echt spannend wordt zal hij patiënten moeten doorverwijzen naar een ander ziekenhuis.

Opleidingen voor verpleegkundigen

Voor Joanne Folmer ligt de uitdaging op een heel ander vlak. Aan de rand van het regenwoud is het heel moeilijk om goed verpleegkundig personeel te vinden

Niemand wil in deze uithoek werken en wonen. Daarom wil Joanne een oud gebouw op het terrein van het ziekenhuis opknappen om een kleine verpleegkunde opleiding te starten. Door het bestaande personeel van het ziekenhuis en de omliggende klinieken beter op te leiden kunnen veel medische fouten worden voorkomen.

 

Bekijk de huidige projecten

Ga