EO Metterdaad Navigatie overslaan Menu

Medische zorg Zimbabwe

Zorg voor de allerarmste 

In Zimbabwe leven veel mensen onder de armoedegrens. De zorg is voor vele niet te betalen. Poor People Fund betaalt voor de allerarmste de zorgkosten.

Afgerond

Zimbabwe interview

Mark ter Horst werkt als health manager samen met zijn vrouw Annemarie, die arts is in Zimbabwe. HIj vertelt daarover in een radiointerview met Henk van der Steeg

Onbetaalbare ziekenhuisrekeningen..

 

In Zimbabwe leven veel mensen onder de armoedegrens. 85% van de bevolking is werkloos. Mensen zijn sterk afhankelijk van oogsten die vaak mislukken. Hierdoor is het voor velen onmogelijk om medische zorg te betalen. Sommige patiënten komen niet of te laat naar het ziekenhuis, waardoor zij geen medische zorg ontvangen. 

Goede medische zorg moet bereikbaar zijn voor iedereen. Daarom helpt EO Metterdaad 'Poor People Fund'. Zij betalen ziekenhuisrekeningen van patiënten die deze écht niet kunnen betalen. Het gaat om het Morgensterziekenhuis, een christelijk ziekenhuis. 
Daarnaast is pastorale zorg voor patiënten in het Morgensterziekenhuis erg belangrijk. Uit het gewone ziekenhuisbudget kan dit helaas niet betaald worden. Ook hier draagt Metterdaad aan bij.

Helpt u ook mee? Dankuwel!

De mooie gevolgen van Poor People Fund

Oude Situaite

Oude Situatie

- Diabetespatiënten weigeren insuline-injecties, omdat ze onbetaalbaar zijn voor hen.

- Jonge moeders bevallen d.m.v. een keizersnee, maar worden door hun familie aan hun lot over gelaten, omdat ze bang zijn voor rekening.

- Er wordt eerder voor maïszaad om te zaaien gekozen dan voor de bloedtransfusie voor een ziek familielid. 

Nieuwe Situatie

Nieuwe situatie


- Poor People Fund springt bij in het betalen van de ziekenhuisrekeningen.

- Verpleegkundigen hebben toestemming om de gratis medicijnen te verstrekken.

- Patiënten komen naar de Morgenster, omdat er daar écht om hen gegeven wordt; helaas vaak in tegenstelling tot de overheidsziekenhuizen. 

 

Wat is het probleem in Zimbabwe?

Mensen die op het platteland van Zimbabwe wonen hebben (vaak door mislukte oogsten) geen geld voor medische zorg. Het Morgensterziekenhuis heeft om hulp gevraagd om het Poor People Fund te vullen, zodat er meer levens gered kunnen worden.

Het ziekenhuis bekijkt grondig wie zijn of haar rekening écht niet kan betalen. Deze rekeningen worden vervolgens betaald door het Poor People Fund, zodat de arme bevolking uit Zimbabwe de zorg kan krijgen waar ze recht op hebben!

Waar gaat uw geld naar toe?

Ziekenhuis Zimbabwe

Voor een totaalbedrag van maar €7.500,- kunnen diverse projecten ondersteund worden. Enkele voorbeelden van de kosten in het Morgensterziekenhuis te Zimbabwe:

- Medicijnen kosten gemiddeld 10 dollar (+/- € 9,-)
- Voor een röntgenfoto is 25 dollar nodig (+/- €22,50)
- Een bevalling kost 85 dollar (+/- €76,-)
- Voor een keizersnee is 200 dollar nodig (+/- €180,-)

Maakmedicijnen, röntgenfoto's, een bevalling of een keizersnee mogelijk.
Doneer nu!

 

 

Persoonlijk verhaal van Tinashe

 

Persoonlijk VerhaalTinashe is van een rijdende kar afgevallen. Er is iets niet goed metzijn arm, dat is wel duidelijk. Zijn oma komt met hem naar het ziekenhuis. Zijn ouders leven niet meer. Oma is weduwe en zorgt naast Tinashe voor nog vier andere kleinkinderen. Ook zij zijn allemaal wees. Oma leeft van de opbrengst van de maisoogst. De oogst is groot genoeg om voor zichzelf en voor haar kleinkinderen eten te hebben. Genoeg geld voor een röntgenfoto en gips is er niet. Als oma de kosten daarvoor hoort kijkt ze wanhopig. Ze heeft de pijn in de ogen van haar kleinzoon gezien, maar voelt zich nu machteloos. Als haar hulp wordt aangeboden van het Poor People Fund is de blijdschap van haar gezicht te lezen. Nu kan haar kleinzoon de zorg krijgen die hij nodig heeft. Ze uit haar dank en verzekert ons dat God hen zal zegenen die voor wezen en weduwen zorgen.

Andere EO-Metterdaad projecten

Lopende projecten Afgeronde projecten

Steun soortgelijke projecten

Over medische hulp