brandimage logo Navigatie overslaan Menu

Bertin

 "Ik houd dit werk vol, omdat u achter mij staat"

BertinmetautoOp een koude herfstdag komt Bertin Oundagnon samen met zijn vrouw Brigitte het pand van de EO in Hilversum binnen. Hij draagt een geleende winterjas en muts. Zijn lijf is niet voorbereid op deze herfstkou en zijn garderobe evenmin. Zijn donkere ogen kijken hartelijk rond vanonder de rand van zijn muts. Vertellen wil hij, over de drama's in de Centraal Afrikaanse Republiek en over zijn gevaarlijke werk als Bijbelvertaler. Op uitnodiging van Wycliffe Bijbelvertalers zijn ze naar Nederland gereisd. En nu ze er toch zijn, willen ze EO Metterdaad bedanken voor het geld dat ze ontvingen om een auto te kopen.

Overval

In het  gesprek dat volgt neemt Bertin ons mee naar 24 april 2013. Het is avond als acht zwaar bewapende mannen zijn huis binnenstormen. "Ze richtten hun geweer op mij en zeiden: 'we willen jouw auto voor onze baas'. Ik heb mijn vrouw en kinderen meteen naar hun kamers gestuurd. Ik weigerde de auto af te staan, maar toen ze dreigden mijn vrouw en kinderen aan te randen, heb ik de sleutels gegeven".  Het was al de tweede keer dat hij werd overvallen. Eerder werd zijn kantoor leeg gehaald en was het team de computers en telefoons kwijt. Het is duidelijk dat Bertin er nog steeds niet makkelijk over praat. "We zijn bang geweest, heel erg bang".

Tekst Foto

Burgeroorlog

De Centraal Afrikaanse Republiek is één van de armste landen ter wereld. Al drie jaar lang heerst er een burgeroorlog. De islamitische milities hebben het voornamelijk op christenen gemunt, die onderdrukt worden in bepaalde gebieden van dit land. De anti-Balaka  milities die hier tegenin gaan, grijpen op hun beurt ook de wapens waardoor er een dramatische burgeroorlog is ontstaan die al veel slachtoffers heeft geëist

Bijbel
In deze gevaarlijke chaos vertaalt Bertin Bijbels. Hij geeft leiding aan een team dat met gevaar voor eigen leven bezig is de Bijbel te vertalen in 11 lokale talen. Waarom hij hier mee doorgaat? "God heeft me op deze plek gebracht met een bedoeling, daarom heeft hij al twee keer mijn leven gespaard. Anders was ik al wel dood geweest. Zo lang ik leef, getuig ik van Gods bestaan en blijf ik dit werk doen. Wij moeten terugvechten op basis van het Woord van God; daar ligt de oplossing".Maar makkelijk is het niet. 

Ook Bertin heeft hardop aan God gevraagd waarom ze voor de tweede keer beroofd werden; waarom zo verschrikkelijk op de proef gesteld? "We voelen ons als het Joodse volk tijdens hun beproevingen op weg naar het Beloofde Land".

Dankbaar

Bertin en zijn vrouw Brigitte zijn dankbaar dat ze vanuit Nederland geld ontvingen voor een andere auto. Dankzij de auto kunnen ze veel meer mensen bereiken. Ook gebieden waar wel kerken staan: Bertin kan daar spreken en Brigitte begeleidt vrouwen die getraumatiseerd zijn na seksueel misbruik door de rebellen.

En zo wordt het een bijzondere ontmoeting op een koude herfstdag in Hilversum. Voor ze vertrekken, benadrukt Bertin nog één keer waarom hij de Metterdaad-donateurs in Nederland wil bedanken: "Zonder uw hulp zou ik misschien al dood zijn of het land zijn uit gevlucht. Ik houd dit werk vol, omdat mensen als u achter ons staan".

Footer

Geef voor vervolgde christenen

Doneer direct