brandimage logo Navigatie overslaan Menu

Werken in Suriname

Ontwikkeling van indianendorpen 

Aandacht voor werkgelegenheid, cultuurbehoud en de verspreiding van het Evangelie in dit afgelegen gebied, in deze 'moderne tijd'.

Help mee!

Suriname afl. 1

Marco en Marjolein Schuurmans helpen bij de ontwikkeling van indianendorpen in Suriname, door mee te denken over alternatieve vormen van onderwijs en nieuwe inkomstenbronnen.

Afl. 1 - 25 minuten

Kijk naar de 25 minuten aflevering van het werk van Marco en Marjolein Schuurmans in Suriname.

Suriname afl. 2

50 jaar geleden aanbaden ze nog bosgeesten. Nu rijzen er allemaal kerkjes in de indianendorpen in Suriname! En sommige indianen worden zelf zendeling.

Indianen in Suriname geholpen door Nederlanders

Marco en Marjolein Schuurmans zijn vijf jaar geleden door de CAMA zending uitgezonden naar het binnenland van Suriname om daar de lokale indiaanse kerken te ondersteunen.

Ze wonen bij de Wayana indianen. Naast het trainen van de kerkleiders zijn ze ook betrokken bij de ontwikkeling van de indianendorpen. De afgelopen decennia zijn de indianen in contact gekomen met de ‘moderne wereld’ en dat brengt allerlei uitdagingen en problemen met zich mee.

Marco en Marjolein Schuurmans

EO Metterdaad volgt dit echtpaar een aantal weken. Ontdek hoe zij leven en neem een kijkje in de wereld van de Wayana indianen.

Doneer Meer informatie
Banner Suriname rivier met zon.jpg

Toekomst voor oude indianenstammen in Suriname

Een vak leren is belangrijk voor je toekomst

Marco en Giovanny

Studeren en daarmee een vak leren is belangrijk voor je toekomst. Dat is niet anders in de binnenlanden van Suriname. EO Metterdaad is op bezoek bij Marco en Marjolein Schuurmans die werken voor zendingsorganisatie CAMA. 

Giovanny is een tiener en behoort tot een kleine indianenstam. Zijn vader leeft van jagen, vissen en de moestuin. Zelf is Giovanny naar school geweest in de stad. Daarom heeft hij de vaardigheden van zijn vader maar mondjesmaat geleerd. Hij is begonnen aan een technische opleiding in de hoofdstad, maar moest dit afbreken omdat het geld op was. Nu valt hij tussen de wal en het schip; leven van de natuur kan hij niet en een beroep heeft hij niet geleerd. Giovanny is niet de enige jongere die dit overkomt.

CAMA-zendeling Marco ziet het probleem, maar hij ziet tegelijk ook een grote kans. Op verschillende plekken in het dorp laat hij kapotte apparaten zien. Het is duur om deze in de stad te laten repareren. Waarom niet de werkloze jongeren leren hoe ze dit kunnen maken? Hij vertelt het idee aan de jongeren en zij zijn enthousiast. Bij de vraag wie er mee wil doen, gaan bijna alle handen de lucht in.

Om de jongeren tot monteur te scholen is er geld nodig. Helpt u mee om de opleiding mogelijk te maken?

Lees meer over dit project >

Kijk naar Suriname aflevering 1

Bekijk de 10 minuten uitzending >
Bekijk de 25 minuten uitzending >

Interview met Marco en Marjolein

Interview met Marco en Marjolein

Ruim vijf jaar geleden werden Marco en Marjolein door de christelijke zendingsorganisatie CAMA uitgezonden naar Suriname. Daar wonen ze afwisselend in twee indianendorpen in de jungle: de ene drie maanden in Lawa, de andere drie in Apetina. De Wayana-gemeenschap in hun gebied kwam zo’n vijftig jaar geleden voor het eerst in aanraking met het christendom.

Lees verder >

 

Nu zijn er Surinaamse zendelingen

Marco en Marjolein zien hoe er steeds meer kerken opkomen en er zelfs Surinaamse zendelingen opstaan. Een groep Surinamers is weken onderweg geweest om in Brazilië te vertellen over God: “Overal houden ze samenkomsten, geven ze getuigenissen en vertellen ze over de liefde van Christus. Wij zeggen dan: dit is gaaf, deze mensen zijn nu de zendelingen.”

 

Meer weten? Kijk naar Suriname afl. 2

Bekijk de 10 minuten uitzending >
Vrijdag 19 januari (25 min.) NPO2, 17.50uur

 

Investeer in de toekomst van indianenstammen!

Doneer