EO Metterdaad Navigatie overslaan Menu

Afgerond

Helpen in Peru

Bekijk het uitzendingen overzicht

Als je ze zo op straat zou tegenkomen lijkt een heel gewoon Nederlands gezin, Jordi en Ria Bosch en hun drie kinderen. Toch hebben ze een leven dat niet echt lijkt op dat van een doorsnee Nederlandse familie. Het gezin Bosch werkt namelijk in de Peruaanse hoofdstad Lima, onder de bevolking van een sloppenwijk daar. Ze proberen hier op allerlei manieren ‘de geest van armoede’ te doorbreken, zoals ze het zelf noemen. Wat die geest precies is en hoe het is om met een jong gezin in Peru te wonen, dat horen we van ze. 

Jordi en Ria werken als enige hulporganisatie in de sloppenwijk ‘Nueava Juventud’ (nieuwe jeugd) in Lima. Hier wonen 10.000 mensen. Dit doen ze sinds 2011. Ze wonen met hun drie kinderen tussen de 8 en 13 in een huurhuis buiten de wijk. Hun werk maakt deel uit van Jeugd met een Opdracht. Hun missie en passie is om het gezin te herstellen zoals God dit heeft bedoeld. Ze willen de ‘geest van armoede doorbreken’ die volgens hen heerst in de sloppenwijken. Dit is een geest van ‘ik kan het toch niet, het wordt nooit wat.’ Fatalisme dus, waardoor mensen niet actie komen. Een laag zelfbeeld, met onvoldoende stimulering en bevestiging waardoor mensen vastzitten in de armoede. 

Hun werk bestaat uit drie delen: 

  • Onderwijs voor kinderen. Meer dan 100 kinderen krijgen dagelijks basisonderwijs. Kinderen krijgen indien nodig een ontbijt en een tussendoortje. Daarnaast geven ze ruim 50 kinderen tussen 6 en 18 jaar huiswerkbegeleiding en ontmoeten ze kinderen tijdens programma’s van hun kerk. 
  • Tieners en jeugd. Tieners zijn in een belangrijke fase van hun leven waarin beslissingen gemaakt moeten worden, maar het wordt ze bijzonder moeilijk gemaakt door de invloed uit de sloppenwijken zelf. Denk aan tienerzwangerschappen, afhaken van school, drugsgebruik en jeugdbendes. Jordi en Ria en hun team bieden dagelijks programma’s voor deze tieners: huiswerkbegeleiding, bijbelclub, sport, en activiteiten zoals een tienerkamp. 
  • Volwassenen: workshops voor vrouwen waar ze fair trade producten maken die worden verkocht, kampvuuravonden voor mannen, en onderwijs waarbij ze hun basis- en vervolgopleiding kunnen afmaken, ouderbijeenkomsten, sport en discipelschapsgroep. 

Meer info: www.brazosabiertos.net 

Luister naar meer

Radioprojecten