EO Metterdaad Navigatie overslaan Menu

Nieuws
uit Lesbos

Uitzending: zaterdag 29 februari

Nieuws uit Lesbos

Bekijk het uitzendingen overzicht

Zaterdagavond 29 februari 2020 - 25 minuten

Het vluchtelingenprobleem op het Griekse Lesbos was deze week weer veel in het nieuws. De situatie in bijvoorbeeld kamp Moria wordt steeds nijpender: ooit gebouwd voor 3000 vluchtelingen, zitten er inmiddels 20.000 in en nu vooral rond in het kamp in een chaos van tentjes.

Ondertussen komt de bevolking van het eiland in opstand: de situatie met de vluchtelingen is onhoudbaar geworden. Er braken deze week rellen uit toen de Griekse nationale overheid graafmachines naar het eiland transporteerde voor nieuwe kampen. Volgens hen noodzakelijk om o.a. de kans op de verspreiding van ziektes tegen te gaan, maar de bevolking wil dat er niet meer, maar minder vluchtelingen komen. Opvallend is dat de lokale overheid op het eiland deze protesten steunt: er werden gemeentelijke vuilnisauto’s ingezet om de orde troepen van de nationale regering te blokkeren.

Dit nieuws valt samen met de bedank campagne die EO Metterdaad organiseert, omdat er tijdens de campagne voor de vluchtelingen op Lesbos van vorig jaar oktober in totaal ruim 6,5 ton is gegeven. Johanna van der Meer gaat vanuit st. Bootvluchteling vertellen wat zij met dit geld kunnen doen in kamp Moria en tegelijk het actuele nieuws duiden, mede naar aanleiding van de verhalen die ze van haar collega’s van het eiland hoort.

Luister naar meer

Ga