EO Metterdaad Navigatie overslaan Menu

Afgerond

Analfabetisme onder Roma

Hoe het Evangelie via radio Roma-harten raakt

Analfabetisme is een groot probleem onder de Roma in Oost-Europa. Daarom werken de Trans World Radio-uitzendingen van pastor Nachko Zaikov in Bulgarije ook zo goed. Hij stichtte naar aanleiding van deze radioprogramma’s al negen kerkjes en huisgemeentes. 

Wie zijn de luisteraars van deze radio-uitzendingen?

De Roma bevolking uit kleine, vaak niet eens erkende dorpjes door heel Bulgarije. Slecht opgeleid en ongeletterd, zitten deze Roma vast in destructieve tradities als vroege uithuwelijking en lijden ze onder culturele achterstelling. “Mijn luisteraars zijn vaak wanhopig en voelen zich uitgespuugd door de maatschappij”, vertelt Nachko. “Ik praat met hen over Gods accepterende liefde. Een boodschap die hun hart aanraakt.”

Nachko blijft niet alleen achter de radiomicrofoon zitten toch?

Integendeel, hij reist stad en land af om zakradio’s die op zonne-energie werken uit te delen in Roma dorpen. Daarmee kunnen de inwoners zijn uitzendingen beluisteren. Ook probeert hij tijdens deze bezoeken hardnekkige Roma tradities te doorbreken door er een Bijbelse visie tegenover te stellen. Zo ontmoet hij een vrouw die op haar elfde al is verkocht als huwelijkskandidaat aan een man in een dorp verderop. “Ik speelde nog met poppen” herinnert ze zich. “Wij zijn gekocht door het bloed van Christus”, spreekt Nachko “en mogen ons nergens anders voor laten verkopen!” Zo deelt hij via de ether én in persoonlijk contact de heilzame kracht van het Evangelie met de Roma-gemeenschap in Bulgarije.

Bekijk de uitzending >

Help alstublieft om de radio-uitzendingen en het gemeente-stichting werk van Nachko Zaikov in Bulgarije te bekostigen.

Geef om de Roma

Doneren