EO Metterdaad Navigatie overslaan Menu

Afgerond

Trans World Radio programma's voor de Roma

Er komt naar voren dat de meeste organisaties graag iets zouden doen aan de negatieve beeldvorming/het negatieve imago van de Roma. De wens is er om ook hoopvolle en positieve verhalen te vertellen over Roma, hoewel de realiteit ook gezien mag worden... Het is goed de problemen onder de aandacht brengen, maar ook te laten zien hoe je kunt helpen...

"Ze stelen als de raven." Dat is het beeld dat velen hebben van de Roma, de grootste minderheid van Europa. Hitler wilde ze vernietigen en het communisme probeerde het volk te assimileren. Maar ze zijn er nog steeds. Iedereen kijkt op ze neer, en dat al eeuwen lang. Als Roma ben je minderwaardig. Zo’n slechte behandeling, daar komen geen modelburgers van. Bovendien staat de eigen cultuur de Roma vaak in de weg. Een opleiding volgen en een baan vinden? Veel Roma zijn zelf gaan geloven dat zoiets niet past bij hen.

De boodschap van Trans World Radio is revolutionair

Vandaar dat de boodschap van TWR zo revolutionair is. Onder andere via de radio horen ze in hun eigen taal over de onvoorwaardelijke liefde van Jezus Christus en dat ze Koningskinderen kunnen zijn! De meeste Roma kunnen niet goed lezen en luisteren liever naar verhalen en muziek. Radio is daarom een zeer effectief middel om hen in hun eigen taal het Evangelie te vertellen. Al in 1996 begon TWR met het uitzenden van radioprogramma's voor de Roma in hun eigen taal. Maar er was een probleem: velen hadden en hebben nog steeds geen elektriciteit. Daarom heeft TWR sindsdien ook vele duizenden radiootjes op zonne-energie uitgedeeld.

Evangelisatie/Opwekking. Verschillende organisaties evangeliseren onder de Roma. Daar ligt vaak een omslagpunt waarna verandering mogelijk is.

Dagelijks worden er Roma-programma’s door TWR uitgezonden via de grote Middengolfzender (1548 AM) in Moldavië. Ze bevatten christelijke zigeunermuziek, persoonlijke getuigenissen, verhalen voor kinderen, het programma Hoop voor Vrouwen en Nieuwe Testament-voorlezingen. TWR zendt uit in 6 Roma-dialecten naar Albanië, Bulgarije, Hongarije, Roemenië en Servië. 

Programma's die TWR uitzendt

TWR zendt de volgende programma's uit:
* ‘De Roma familie volgens Bijbelse principes’. Door het vertellen van Bijbelverhalen leren jonge gezinnen over eerlijkheid, trouw en verantwoordelijkheid. (Bulgarije, Servië, Macedonië, Albanië en Kosovo)
* ‘Gods stem’. Programma waarin het Nieuwe Testament wordt voorgelezen en uitgelegd. (Bulgarije, Servië, Macedonië, Albanië en Kosovo)
* Vrouwenprogramma 'Hoop voor vrouwen'. (Roemenië en Moldavië)
* Kinderprogramma 'Avonturen door de Bijbel'. (Roemenië)

Nieuwe programma's voor Roma met input door Roma-pastors

Bijzonder is dat op dit moment concrete ideeën worden uitgewerkt om te komen tot een uniek soort discipelschapsprogramma voor de Roma over onderwerpen die Roma raken, waar het gaat om armoede, afwijzing, gebrek aan scholing, werkloosheid, ziekte, alcoholisme, gokken en prostitutie. De input hiervoor wordt aangeleverd door Roma-pastors. Velen van hen zijn goed thuis in het bieden van hulp op het gebied van 1 of 2 van de genoemde onderwerpen. Maar niet op alle terreinen. Al die informatie wordt verzameld en gecombineerd tot één, gevarieerd totaalpakket. Een jaarprogramma met bijvoorbeeld een serie van zeven weken over alcoholisme en/of een serie van zes weken over het opvoeden van kinderen, etc.. Op een praktische manier wordt gewezen op het belang om met zondige praktijken te breken.

“Ze zijn allemaal lui”, geldt echt niet voor iedereen. Diverse Roma stappen zelf naar voren om binnen hun gemeenschap aan het werk te gaan en van binnenuit dingen te veranderen...

Pastor Nachko Zaikov is een rolmodel

Pastor Nachko Zaikov en zijn vrouw Marusya zijn die rolmodellen, met wie Trans World Radio in Bulgarije nauw samenwerkt. Voor dit Roma-echtpaar staat het leven al vele jaren in het teken van evangelisatie. Voor talloze Roma in de wijde omgeving zijn zij een geestelijke steun en toeverlaat, zowel door de ether als bij huisbezoeken. Naast het maken van radio-uitzendingen doen Nacho en Marusya veel bezoekwerk. Op die manier hebben zij vele Roma leren kennen en bieden zij binnen de Roma-samenleving de noodzakelijke nazorg bij de hierboven genoemde programma's. Nachko heeft in de afgelopen 11 jaar bovendien 9 Roma-huiskerkjes mogen stichten. Bekijk de uitzending van EO Metterdaad over zijn werk >

Getuigenis ‘Niemand spreekt onze taal behalve jullie’

"Toen ik voor het eerst naar jullie luisterde was ik verbaasd dat ik een programma hoorde in mijn eigen taal. Ik dacht: dit is vast geen echt radiostation. Ze zouden nooit in het Roma spreken. Maar ik vergiste mij. Het was een vrouwenprogramma. Ik dacht dat ik droomde, want voor de Roma is er geen radio of TV. Een programma in onze eigen taal spreekt rechtstreeks tot onze harten! Veel van mijn familie gaat nu ook naar de kerk dankzij jullie programma’s. Ze zeggen: “als God nu onze taal spreekt, dan moeten wij Hem ook eren en gehoorzaam zijn”. Ze kunnen niet lezen, dus de enige manier om geestelijk te groeien zijn jullie programma’s."

Steun het werk onder Roma

Doneren