EO Metterdaad Navigatie overslaan Menu

Afgerond

Roma Kids Projecten: Christian Roma Support helpt kinderen zoals David en Sandri

"Dit is geen leven, dit is lijden". Zo omschreef een Roma-moeder pas nog de vreselijke omstandigheden waarin haar eigen, en andere Roma-kinderen moeten opgroeien. Voortdurend gebrek aan warmte, aan voedsel, aan veiligheid, aan bevestiging van eigenwaarde. De stoere David en ijverige Sandri uit de reportage van 2 maart hebben ieder hun eigen manier gevonden om dit alles te overleven, maar zonder hulp van buitenaf is het voor zulke Roma-kinderen vrijwel onmogelijk om een goede toekomst op te bouwen. Hun ouders worden opgeslokt door de dagelijkse problemen en stimuleren hen niet om naar school te gaan. In de ijskoude en overvolle hutjes waar zij wonen, vinden zij geen plek om hun huiswerk te maken.    

Gelukkig is hun situatie niet hopeloos!

Met haar Roma Kids Projecten helpt Christian Roma Support in diverse Oost-Europese landen Roma-kinderen in de basis én voor de toekomst. Zo krijgen zij altijd een voedzame, warme maaltijd en leren dingen zoals handen wassen, tanden poetsen en op tijd komen. Maar ook krijgen zij bijles in lezen en schrijven en kunnen ze er in alle rust hun huiswerk maken.

Het belangrijkste is echter dat Roma-kinderen ontdekken dat God van hen houdt en hen onvoorwaardelijk accepteert. Daarom is er ook ruimte voor bijbelles, zingen en bidden. Op het moment dat de kinderen Jezus Christus leren kennen, verandert wezenlijk hun identiteit en bouwen zij gevoel van eigenwaarde op. De lokale Roma-projectpartners van CRS bevestigen dit maar al te vaak, meestal omdat ze deze verandering ook in hun eigen leven hebben meegemaakt.

Zichtbare verandering van levens

Sandor is een Oekraïner met een groot hart voor Roma. Hij leidt het Roma Kids Project in een Oekraïens dorpje met aan de rand een klein Roma-kamp. Hij ziet een grote verandering van het kamp in de zeven jaar dat hij hier aan het werk is. De kinderen die toen naar het project kwamen, hebben inmiddels zelf een gezin (Roma beginnen hiermee al heel jong). Zij pakken het stukken beter aan dan de generatie voor hen: hun huizen zijn schoon en netjes, ze zijn matig met alcohol, ze hebben vaker werk in het dorp. Ook willen zij hun kinderen naar school en het project sturen, als deze oud genoeg zijn.

Het is geweldig om al na enkele jaren duidelijk positief resultaat te zien. De Roma Kids Projecten zijn daarom uiterst zinvol.

 

David en Sandri

Geef om Roma-kinderen

Doneren