EO Metterdaad Navigatie overslaan Menu

Vrouwen in Rwanda

Help vrouwen en meisjes met een beperking!

Geef voor scholing en begeleiding naar werk

Doneren

Deze prinses vraagt aandacht voor mensen met een beperking in Rwanda

Onze collega's van Blauw Bloed schreven onderstaand artikel over de Rwandese prinses Joss Umaganwa. Zij vraagt aandacht voor Rwandezen die tijdens de genocide in de jaren negentig gewond raakten en sindsdien met een beperking leven.

Joss wordt geboren als kleindochter van de verbannen koning Koning Kigeli V. Ze wordt geboren als Tutsi, maar vanwege de spanningen in het land tussen de Hutu's en de Tutsi's vluchten haar ouders met haar naar Oeganda. Ze heeft er geen weet van dat ze een prinses is. 

Jaren later komt haar moeder haar halen, en brengt haar mee terug naar Rwanda. Het is 1994 en de bloedige genocide is in volle gang. Joss en haar familie zijn doelwit omdat zij tot de Tutsi-minderheid behoren. Op den duur vlucht ze een kerk in. “We vluchtten een kerk in, omdat we dachten dat ze ons daar niet zouden durven doden.” Met haar eigen ogen ziet ze hoe haar moeder en anderen worden doodgeschoten.

Drie dagen ligt ze daar, tot ze wordt gevonden. Via omzwervingen komt ze terecht in Nederland. Nu woont ze in Amsterdam en vraagt ze aandacht voor Rwandezen die tijdens het geweld gedurende de genocide gewond zijn geraakt. Veel mensen verloren bijvoorbeeld een been of arm of werden blind.

Een heel bijzonder verhaal! Klik hier voor het originele artikel van Blauw Bloed.