brandimage logo Navigatie overslaan Menu

Afgerond

Hulp voor kinderen in Rwanda

Kerk in Actie werkt in Rwanda aan de zorg voor weeskinderen via hun lokale partner Association Mwana Ukundwa (AMU).

In 1994 werden tijdens de genocide in Rwanda 1 miljoen mensen vermoord in honderd dagen tijd. In 1995 richt Rose Gakwandi, die bij de genocide zelf haar beide ouders verloor, in Butare de stichting Mwana Ukundwa op, wat in het Rwandees "geliefd kind" betekent.

230.000 weeskinderen

Rwanda telt ook tegenwoordig nog bijna 230.000 weeskinderen, vooral aidswezen. Mwana Ukundwa zoekt opvanggezinnen voor deze kinderen. Weeskinderen die eenmaal geplaatst zijn in een gezin, blijft Mwana Ukundwa in de gaten houden. Naast het verzorgen van (vak)onderwijs, organiseert zij elke zaterdag bijeenkomsten voor de weeskinderen in haar centra. Daar komen de kinderen samen voor sport en spel. Ook kunnen de medewerkers van Mwana Ukundwa op deze dagen goed in de gaten houden of de thuissituatie van de weeskinderen goed is. Men wil voorkomen dat weeskinderen door hun gastgezin misbruikt of mishandeld worden. In sommige gevallen willen weeskinderen uit één gezin na het wegvallen van de ouders samen blijven. Deze kinderen vormen een zelfstandig kindgezin. Mwana Ukundwa zorgt ervoor dat er een ouder persoon aanwezig is om het huishouden draaiende te houden. Mwana Ukundwa steunt ongeveer 50 weeskinderen, die zo leven.

Contact met scholen

Mwana Ukundwa onderhoudt contacten met vijf scholen in Kigali. Deze scholen krijgen financiële steun om extra klaslokalen en toiletgebouwen te bouwen of om lokalen te renoveren. Ook bespreekt de organisatie met de scholen of er problemen zijn met leerlingen door armoede of ziekte en hoe Mwana Ukundwa mogelijk kan helpen.

Oog voor geïnfecteerde kinderen

Mwana Ukundwa heeft speciaal oog voor kinderen die geïnfecteerd zijn met hiv/aids en voor kindgezinnen (gezinnen die worden geleid door oudere kinderen). Deze kinderen worden regelmatig thuis bezocht. Voor hoge medische kosten kunnen kinderen of pleegouders een beroep doen op Mwana Ukundwa. Daarnaast komen zo'n honderd kinderen elke zaterdag op het kantoor. Op deze dagen krijgen ze twee goede maaltijden en daarnaast is er tijd voor bijbelstudie en spelletjes en leren de kinderen hoe ze om moeten gaan met hun ziekte. Ook (pleeg-)ouders die geïnfecteerd zijn worden begeleid. Met name vrouwen bezoeken de bijeenkomsten van Mwana Ukundwa; mannen schamen zich vaker om toe te geven dat ze geïnfecteerd zijn. Om deze vrouwen een inkomen te verschaffen, zijn er handwerkgroepen opgericht. Deze groepen maken manden, tassen, overtrekken en schalen. Eenmaal per week komen ze op het kantoor samen. Terwijl ze bezig zijn met hun manden bespreken ze de problemen waar ze tegenaan lopen, krijgen ze voorlichting over hoe zij kunnen voorkomen dat zij anderen besmetten en krijgen zij medicijnen tegen bijverschijnselen van aids. Mwana Ukundwa vergoedt ziekenhuiskosten en geeft hen eens per maand een voedselpakketje (suiker, maïsmeel rijst, zoete aardappelen en zeep). Bij ziekte zorgen de vrouwen voor elkaar en voor elkaars kinderen. De verkoop van de producten zorgt voor een basisinkomen.

Kinderen in Rwanda

Steun kwetsbare kinderen

Doneer