EO Metterdaad Navigatie overslaan Menu

Vrouwen in Rwanda

Help vrouwen en meisjes met een beperking!

Geef voor scholing en begeleiding naar werk

Doneren

“Ik zit na opnames soms woedend in de auto”

“Ik zit na opnames soms woedend in de auto” 

EO-presentatrice Rachel Rosier presenteerde afgelopen weken onze serie over Rwanda. “Het seksueel geweld tegen vrouwen met een beperking maakte mijn hart zacht.” 

Welk verhaal bleef jou het meest bij Rachel? 

Dat een beperking nog vaak als een straf van God wordt gezien, vond ik al heel schokkend. Maar dit betekent ook dat Rwandezen met een handicap zogenaamd geen volwaardig mens zijn. Hierdoor komt seksueel geweld tegen meisjes en vrouwen met een beperking regelmatig voor. Zoals bij dat meisje dat was verkracht en een kindje kreeg dat ook weer zwaar beperkt is. Dat dit generatie op generatie doorgaat. Daar werd mijn hart heel zacht van.” 

Kan deze serie programma’s daar wel iets aan veranderen? 

“Ik ben ontzettend dankbaar voor het werk van onze partnerorganisatie See You in Rwanda. Zij geven deze meisjes en vrouwen hun eigenwaarde terug, door hen te laten zien wat ze wel kunnen. En dat ze daarmee inkomen kunnen verdienen. Net zoals mijn wereld groter werd door deze verhalen, hoop ik dat dit voor onze kijkers ook geldt. Helemaal fijn als ze hierdoor ook gaan bidden en geven natuurlijk.” 

Verandert dit werk je blik op je eigen leven in Nederland? 

"Ik heb na opnames wel woedend in de auto gezeten. Toen was ik zó boos op het gezeur en geklaag over alles in Nederland. Terwijl we het hier in vergelijking met het overgrote deel van de wereld zo ontzettend goed hebben!”