EO Metterdaad Navigatie overslaan Menu

Vrouwen in Rwanda

Help vrouwen en meisjes met een beperking!

Geef voor scholing en begeleiding naar werk

Doneren

De prinses van Rwanda

Bekijk het uitzendingen overzicht

“We dachten dat ze ons in een kerk niet zouden doden” 

Hoog bezoek bij EO Metterdaad: de Rwandese prinses Joss Umaganwa is te gast. Zij zag tijdens de genocide door de kieren van een kerkbank hoe haar moeder werd vermoord. Veel overlevenden van toen worstelen nu nog met de handicap die ze opliepen. 

Prinses Joss hoorde bij de Tutsi-minderheid tijdens de volkerenmoord van 1994? 

Klopt. Daarom werd er letterlijk op hen gejaagd toen. Joss: “We vluchten een kerk in, omdat we dachten dat ze ons daar niet zouden durven doden.” Zoals in veel kerken die donkere maanden, bleek dit valse hoop. Joss verstopte zich onder een kerkbank. Tussen de kieren door zag ze hoe haar moeder en vele anderen werden doodgeschoten. Ze lag drie dagen voor dood onder deze bank voordat ze werd gevonden. Uiteindelijke lukte het Joss het land te ontvluchten. 

Deze prinses zet zich nu in voor Rwandezen met een beperking? 

Joss: “Veel van mijn landgenoten hebben een beperking overgehouden aan de genocide”, vertelt ze. “Ze zijn mishandelt met een machete, of raakten ledematen kwijt door een mijn.” Helaas krijgen zij, maar ook jongere Rwandezen met een beperking, nauwelijks kansen. Daarom is Joss ook zo blij met het verhaal van Clementine. Zij verloor een been en volgt nu met succes een opleiding tot schoenmaker via onze partnerorganisatie ‘See You’. “Mensen zeiden dat ik als gehandicapte niets kon. Nu heb ik weer hoop en ga mijn eigen schoenmakersbedrijf starten!”, zegt ze stralend.