EO Metterdaad Navigatie overslaan Menu

Hulp voor Rwanda

Kwetsbare kinderen worden gesteund

Help kinderen in Rwanda door hen naar school te laten gaan, om een leerachterstand in te halen en hen helpen bij het omgaan met hiv-besmetting.

Afgerond

Hulp voor aidswezen

In deze bijzondere reportage zien we hoe Rose twee weesmeisjes en hun adoptiemoeder liefdevol bemoedigt en ondersteunt. Ze regelt een enorme verrassing voor hen: elektriciteit.

Besmet vanaf de geboorte

Metterdaad is op pad met ex-straatjongen Brave. Hij is geboren met hiv. Zie hoe hij daar mee om leert gaan.

Lily & Praatgroepen

Lily is besmet met hiv en vindt het enorm lastig. Josephine helpt haar en anderen die lijden onder dat stigma. In het hulpcentrum leren ze dat hun toekomst openligt.

Hulp voor kwetsbare kinderen in Rwanda

Kerk in Actie ondersteunt kwetsbare kinderen in Rwanda waar dat nodig is. Bijvoorbeeld door hen naar school te laten gaan, om een leerachterstand in te halen en hen helpen bij het omgaan met hiv-besmetting.

Rwanda telt tegenwoordig bijna 230.000 weeskinderen, vooral aidswezen. Kerk in Actie zoekt opvanggezinnen voor deze kinderen. Weeskinderen die eenmaal geplaatst zijn in een gezin, blijft de organisatie in de gaten houden. Naast het verzorgen van (vak)onderwijs, organiseert zij elke zaterdag bijeenkomsten voor de weeskinderen in haar centra. Daar komen de kinderen samen voor sport en spel. Ook kunnen de medewerkers op deze dagen goed in de gaten houden of de thuissituatie van de weeskinderen goed is.

Helpt u mee?

Meer informatie Doneer
Header Rwanda kinderen op een rijtje.jpg

Rose is een moeder voor honderden weeskinderen

Rose’s familie is Tutsi. Tijdens de burgeroorlog in Rwanda was dat genoeg om door Hutu’s te worden afgeslacht. EO Metterdaad zoekt haar op en hoort haar indrukwekkende verhaal. Een verhaal dat er uiteindelijk toe leidt dat Rose een soort moeder wordt voor honderden weeskinderen.

Mama Rose in RwandaDoor een wonder hoeven Rose en haar gezin niet mee met de militairen en blijven ze leven. Maar Rose verliest heel veel mensen van wie ze houdt. Ook haar ouders en de rest van haar gezin, die bescherming zochten in de kerk. “Mijn verdriet was eindeloos”, zegt ze zacht. “Ik voelde me wees en ik dacht: hoe zullen de kinderen zich voelen die hun beide ouders hebben verloren? Vanaf dat moment wist hoe ik God zou dienen. Door te zorgen voor weeskinderen en hun moeder te zijn.”

En dat is wat Rose nu doet. Ook al is de genocide voorbij, nu verliezen kinderen hun ouders aan HIV/Aids. 

U kunt Rose en haar organisatie helpen om honderden kwetsbare kinderen in heel Rwanda te ondersteunen. Want Rose wil dat blijven doen door hen onderwijs, zorg en advies te geven.

Helpt u ook mee?

Oog voor kinderen met hiv/aids

Kerk in Actie heeft speciaal oog voor kinderen die geïnfecteerd zijn met hiv/aids. Deze kinderen worden regelmatig thuis bezocht. Voor hoge medische kosten kunnen kinderen of pleegouders een beroep doen. Daarnaast komen zo'n honderd kinderen elke zaterdag op het kantoor. Op deze dagen krijgen ze twee goede maaltijden en daarnaast is er tijd voor bijbelstudie en spelletjes en leren de kinderen hoe ze om moeten gaan met hun ziekte. Ook (pleeg-)ouders die geïnfecteerd zijn worden begeleid. Met name vrouwen bezoeken de bijeenkomsten; mannen schamen zich vaker om toe te geven dat ze geïnfecteerd zijn. Om deze vrouwen een inkomen te verschaffen, zijn er handwerkgroepen opgericht. Terwijl ze bezig zijn met hun manden bespreken ze de problemen waar ze tegenaan lopen, krijgen ze voorlichting over hoe zij kunnen voorkomen dat zij anderen besmetten en krijgen zij medicijnen tegen bijverschijnselen van aids. Kerk in Actie vergoedt ziekenhuiskosten en geeft hen eens per maand een voedselpakketje.

Meer informatie? Lees verder >

Geef voor kwetsbare kinderen

Doneer