EO Metterdaad Navigatie overslaan Menu

Medische zorg voor Senegal

Er is tekort aan medische instrumenten en er is vaak geen stabiele stroom 

Geef voor o.a. een ambulance en zonnepanelen

Afgerond

De man die de zon inpakt

In Afrika noemen ze Anco van Bergeijk 'de man die de zon inpakt'. De joviale boerenzoon plaatst tweedehands zonnepanelen uit Nederland op Afrikaanse scholen en klinieken.

Een koeienkar als ambulance

Tropenarts Tabitha Kieviet woont en werkt met man en kinderen bij een herdersvolk in Senegal, West-Afrika. De bevolking zelf heeft slechts een koeienkar om naar het ziekenhuis te komen. Wat nu?

Energie voor de zorg

In Senegal is goede medische zorg niet vanzelfsprekend. Er is vaak geen stabiele stroom en tekort aan medische instrumenten. 

Zonnepanelen
Stabiele stroom is in Afrika vaak een groot probleem. Zo leidt stroom die uitvalt In plattelandsziekenhuisjes in Senegal soms zelfs tot onnodige sterfgevallen“De oplossing die je nu vaak ziet, een dieselgenerator, kost ziekenhuizen tot wel 15.000 euro per maand”, vertel Anco in onze uitzending. Anco van Bergeijk plaatst tweedehands zonnepanelen uit Nederland op scholen en ziekenhuizen in West-Afrika, die hierdoor eindelijk stabiele stroom hebben. De jonge monteurs die hem helpen, leidt hij zelf op. Scholen en ziekenhuizen in Senegal en West-Afrika willen graag stabiele stroom via zonnepanelen. Help Anco van Bergeijk en zijn lokale collega’s die te komen monteren. 

Ambulance
Tropenarts Tabitha werkt inmiddels al zo’n tien jaar in een afgelegen ziekenhuis in Senegal. Het ziekenhuis bestrijkt een gebied zo groot als half Nederland. Vervoer van en naar het ziekenhuis blijft een probleem. De auto die het team nu gebruikt is vaak stuk. “Terwijl vijf seconden soms al het verschil maken tussen leven en dood”, vertelt een collega van Tabitha. De giften voor dit project gaan dan ook naar een röntgenapparaat én een ambulance. 

Doneer via deze site of maak je gift over via NL88 INGB 0000 300300 t.n.v. EO Metterdaad o.v.v. Senegal

 

AnkoVanBergeijk_Zonnepanelen_Afrika.jpg

Help Senegal aan betere medische zorg!

Doneer!