EO Metterdaad Navigatie overslaan Menu

Medische zorg voor Senegal

Er is tekort aan medische instrumenten en er is vaak geen stabiele stroom 

Geef voor o.a. een ambulance en zonnepanelen

Doneer!

Een koeienkar als ambulance

Bekijk het uitzendingen overzicht

Tropenarts Tabitha haalde net op het tijd het ziekenhuis

De komende weken nemen we je mee naar Senegal, West-Afrika. Ooit reden hier de rally auto’s van Paris-Dakar door de woestijn. Op zo’n zelfde afgelegen plek staat het ziekenhuis waar tropenarts Tabitha Kieviet werkt.

Hoe is tropenarts Tabitha Kieviet in ‘the middle of nowhere’ van Senegal beland?

Tabitha woont en werkt inmiddels al zo’n tien jaar te midden van het herdersvolk Fulani in Senegal, samen met haar man Jan en kinderen. Ze wist al tijdens haar studie dat ze naar Afrika wilde, op een plek waar medische zorg niet zo vanzelfsprekend dichtbij is als in Nederland. Dit verlangen werd nog versterkt na de bevalling van haar dochter Maria. “Die heb ik bijna niet overleefd”, vertelt Tabitha. “Het was een ongeplande thuisbevalling met veel bloedverlies. Als je dan niet snel genoeg in het ziekenhuis bent, is het einde verhaal.”  

Het ziekenhuis bestrijkt een gebied zo groot als half Nederland?

Sinds dit ziekenhuis bestaat, overlijden er gelukkig al veel minder patiënten door gebrek aan tijdige medische hulp. Maar vervoer van en naar het ziekenhuis blijft wel een probleem. De auto die het team nu gebruikt is vaak stuk, de privé ambulance die rondrijdt te duur voor de Fulani. “Terwijl vijf seconden soms al het verschil maken tussen leven en dood”, vertelt een collega van Tabitha. De giften voor dit project gaan dan ook naar een röntgenapparaat én een ambulance.