EO Metterdaad Navigatie overslaan Menu

Medische zorg voor Senegal

Er is tekort aan medische instrumenten en er is vaak geen stabiele stroom 

Geef voor o.a. een ambulance en zonnepanelen

Doneer

Waarom deze arts zijn topbaan opgaf voor woestijnherders

De Senegalese Dr. Vinique verruilde zijn goed lopende privékliniek in de hoofdstad voor een simpel ziekenhuisje bij een herdersvolk in de woestijn. Wat haalde hij zich op de hals? 

Is dit ook het ziekenhuis waar tropenarts Tabitha Kieviet werkt? 

Precies. Dr. Vinique is er haar opvolger als medisch directeur. Lokale dokters stonden niet bepaald in de rij om in dit ‘zandbak-ziekenhuis’ met weinig middelen te komen werken. Tabitha was dan ook stomverbaasd dat dr. Vinque zijn goed betaalde baan bij een privékliniek in Dakar wél wilde opgeven. “Terwijl de Fulani herders hier zijn volk helemaal niet is en hij hun taal niet eens spreekt”, vertelt ze in de uitzending. Het antwoord van haar nieuwe collega? “Ik wil groeien in mijn geloof, daarom kom ik.” 

Er is geen voedseltekort, maar toch krijgen dr. Vinique en Tabitha veel ondervoede kinderen te zien? 

Dat komt omdat de Fulani geloven dat veel soorten voedsel ongezond zijn voor kinderen. Zo zouden kinderen van eieren niet goed leren praten en mogen ze ook vaak geen vlees. Ouders krijgen voorlichting om dit denken te doorbreken, maar dat kost tijd. Naast dit culturele probleem, maakt ook het ontbreken van een röntgenapparaat hun werk ontzettend moeilijk. Dr. Vinique: “De juiste diagnose stellen is zonder röntgenapparaat vaak niet te doen. We schrijven regelmatig op hoop van zegen dan maar wat medicijnen voor.” 

Geef dr. Vinique en zijn woestijn-ziekenhuisje een röntgenapparaat. Zo vergroot je de levenskansen van hun patiënten uit het Senegalese Fulanivolk.