EO Metterdaad Navigatie overslaan Menu

Afgerond

Orkaan Irma op Sint-Maarten

De orkaan Irma heeft op woensdag 6 september grote schade aangericht op het eiland Sint-Maarten. Met windstoten tot 300 kilometer per uur valt deze orkaan in de zwaarste categorie. De Bovenwindse eilanden, waar Sint-Maarten er één van is, zijn vol getroffen.


Op het eiland in de Caribische Zee zijn het vliegveld en de haven verwoest. Grote vliegtuigen kunnen niet meer landen of vertrekken, alleen voor militaire toestellen is dit mogelijk. Door de verwoestingen is er chaos op het eiland; mensen kunnen niet aan hun eerste levensbehoeften komen. Huizen zijn niet meer bewoonbaar, op straat ligt er veel puin en auto's staan vol water. Het Rode Kruis meldt dat 91 procent van de bebouwing op het eiland verwoest is en een derde daarvan met de grond gelijk gemaakt. Dinsdag werden er nog tweehonderd mensen vermist, waaronder ook kinderen.   

Sint-Maarten: Gemeente van Nederland

Het eiland telt rond de 75.000 inwoners. Het Nederlandse deel heeft meer dan dertigduizend inwoners en is een apart land binnen het Koninkrijk der Nederlanden. Het is niet, zoals enkele andere gebieden, een gemeente van Nederland. Dit betekend dat het land een eigen regering en parlement heeft en ze zelf verantwoordelijk zijn voor hun bestuur en wetgeving. Ze zijn geen onderdeel van Nederland en hebben er voor gekozen om ook geen onderdeel te zijn van de Europese Unie. Sint-Maarten kan op dit moment dan ook geen beroep doen op geld uit Brussel. De afspraak met Nederland is, dat de twee landen elkaar, wanneer nodig is zullen helpen. Wat deze 'hulp' praktisch betekend is niet concreet bekend.

Premier Marlin van Sint-Maarten liet vrijdag weten dat er zeker één miljard euro nodig is om de schade te herstellen die ontstaan is door de orkaan Irma. Voor het land met rond de dertigduizend inwoners is dit geld niet zelf op te brengen.  

Hulp door Leger des Heils voor Sint-Maarten

Op het eiland is een grote behoefte aan basisvoorzieningen. Het Leger des Heils wil deze hulp bieden. Het uitdelen van noodhulppakketten; het verlenen van eerste hulp; zorgen voor voedsel en dekzeilen en het verstrekken van water is hard nodig.  Doneren voor Noodhulp Sint Maarten

Doneer