EO Metterdaad Navigatie overslaan Menu

Gefileerd

Bekijk het uitzendingen overzicht

De vraag naar lekker en goedkoop voedsel neemt toe. Maar wie betaalt hiervoor de echte prijs? In het zesdelige EO-programma ‘Gefileerd’ krijgen vijf foodies de kans om onder leiding van chef-kok Joris Bijdendijk een viergangendiner te bereiden. Wat ze niet weten, is dat hun eerst een grote uitdaging te wachten staat. Jennifer Hoffman reist met de twintigers naar Thailand waar ze aan den lijve ondervinden hoe kip, garnalen, rijst en vis worden geproduceerd. Welke prijs betalen mens, dier en milieu voor de sushi of kipnuggets op ons bord?

Keerzijde consumptiedrang
“We eten zo vaak dingen zonder na te denken over het verhaal erachter”, vertelt EO-eindredacteur Herman Wegter. “Waar komt het vandaan? Onder welke omstandigheden werd het gemaakt? Vorig jaar zijn er in Nederland 140 miljoen bezorgmaaltijden besteld. Wat is de keerzijde van onze consumptiedrang? In ‘Gefileerd’ delen we een glimp van de achterkant van de voedselindustrie. Dat is behoorlijk confronterend. Niet alleen voor de kandidaten, maar ook voor de kijkers én voor mij.”

Bewustwording
‘Gefileerd’ is het vervolg op ‘Genaaid’; het programma over de schaduwkant van de kledingindustrie. Met dit programma wil de EO bijdragen aan meer bewustzijn over de herkomst van voedsel. Weet de consument wat hij eet? En hoeveel heeft hij over voor een eerlijke maaltijd?

Geef Sri Lankaanse vissers nieuwe hoop

Doneer