EO Metterdaad Navigatie overslaan Menu

Wurgcontracten

Bekijk het uitzendingen overzicht

In de visindustrie op Sri Lanka gaat veel geld om, maar de vissers zelf profiteren hier nauwelijks van. Zij zitten vast aan wurgcontracten bij malafide opkopers. Samen met hulporganisatie ZOA voert EO Metterdaad actie tegen dit ‘vissen in troebel water’.
 
Maak kennis met de jonge visser Gerard. Hij heeft de hele nacht keihard gewerkt om met zijn simpele vissersbootje zoveel mogelijk vis in zijn netten te krijgen. Gerard zou een goede prijs voor zijn vangst moeten krijgen, maar het is schrijnend om te zien hoe zijn opkoper hem als een kleine jongen met een schijntje afscheept.
 
Dat komt omdat de meeste vissers als Gerard met hun hoofd in de strop van een wurgcontract zitten. Ze zijn hun boot en netten vaak kwijtgeraakt als gevolg van de jarenlange burgeroorloog. Kapitaal om opnieuw te investeren in netten of een boot is er niet. Corrupte handelaren lenen hen hier maar wat graag geld voor. Zijn de netten eenmaal aangeschaft, begint de ellende. De vissers moeten hun beste vis verplicht verkopen aan de malafide handelaar, die hen bedriegt waar ze bij staan. Ze krijgen steevast een prijs ver onder de marktwaarde en er wordt gesjoemeld met wegen bij het leven. Het gevolg: Gerard en zijn collega’s verdienen nauwelijks genoeg om hun gezin te kunnen onderhouden.
 
Gelukkig heeft ZOA afspraken kunnen maken met banken om de leningen van vissers over te nemen. Hierdoor zitten ze niet meer vast aan de uitbuitende opkopers. Zo vist Jared niet langer achter het net, maar krijgt hij een eerlijke prijs voor zijn vis om zijn gezin goed te kunnen onderhouden.

Geef Sri Lankaanse vissers nieuwe hoop

Doneer