EO Metterdaad Navigatie overslaan Menu

Metterdaad bedankt - Suriname

Ontwikkeling van indianendorpen 

We blikken terug op wat er gebeurd is met de steun van Metterdaad.

Afgerond

Suriname 'Bedank'-uitzending

13 juni 2020 - We willen laten zien wat er met het geld van onze donateurs is gebeurd en hoe het nu gaat met de mensen die we volgden. De komende drie weken komen we met een serie bedank-afleveringen.

Nieuwe inkomstenbronnen

Marco en Marjolein Schuurmans helpen bij de ontwikkeling van indianendorpen in Suriname, door mee te denken over alternatieve vormen van onderwijs en nieuwe inkomstenbronnen.

Toerisme bevorderen

Met het 'Educatiecentrum' willen de Wayana in Suriname hun jongeren leren om in de toerismesector te werken.

Indianen in Suriname geholpen door Nederlanders

In 2018 volgde EO Metterdaad dit echtpaar een aantal weken. We ontdekten hoe zij leven en namen een kijkje in de wereld van de Wayana indianen. Deze week kijken we terug en kijken we wat er met het geld is gebeurd. 

Marco en Marjolein Schuurmans zijn vijf jaar geleden door de CAMA zending uitgezonden naar het binnenland van Suriname om daar de lokale indiaanse kerken te ondersteunen.

Ze wonen bij de Wayana indianen. Naast het trainen van de kerkleiders zijn ze ook betrokken bij de ontwikkeling van de indianendorpen. De afgelopen decennia zijn de indianen in contact gekomen met de ‘moderne wereld’ en dat brengt allerlei uitdagingen en problemen met zich mee.

Marco en Marjolein Schuurmans

Doneer Meer informatie
Banner Suriname rivier met zon.jpg

Toekomst voor oude indianenstammen in Suriname

Een vak leren is belangrijk voor je toekomst

Marco en Giovanny

Studeren en daarmee een vak leren is belangrijk voor je toekomst. Dat is niet anders in de binnenlanden van Suriname. EO Metterdaad is op bezoek bij Marco en Marjolein Schuurmans die werken voor zendingsorganisatie CAMA. 

Giovanny is een tiener en behoort tot een kleine indianenstam. Zijn vader leeft van jagen, vissen en de moestuin. Zelf is Giovanny naar school geweest in de stad. Daarom heeft hij de vaardigheden van zijn vader maar mondjesmaat geleerd. Hij is begonnen aan een technische opleiding in de hoofdstad, maar moest dit afbreken omdat het geld op was. Nu valt hij tussen de wal en het schip; leven van de natuur kan hij niet en een beroep heeft hij niet geleerd. Giovanny is niet de enige jongere die dit overkomt.

CAMA-zendeling Marco ziet het probleem, maar hij ziet tegelijk ook een grote kans. Op verschillende plekken in het dorp laat hij kapotte apparaten zien. Het is duur om deze in de stad te laten repareren. Waarom niet de werkloze jongeren leren hoe ze dit kunnen maken? Hij vertelt het idee aan de jongeren en zij zijn enthousiast. Bij de vraag wie er mee wil doen, gaan bijna alle handen de lucht in.

Om de jongeren tot monteur te scholen is er geld nodig. Helpt u mee om de opleiding mogelijk te maken?

Lees meer over dit project >

Kijk naar Suriname aflevering 1

Bekijk de 10 minuten uitzending >
Bekijk de 25 minuten uitzending >


Toerisme bevorderen

Surinaamse boot traditioneel gemaaktEen oase van rust en natuur, met de mogelijkheid om apen te bekijken en een woeste rivier te trotseren om te jagen in de bossen. Klinkt dat als uw volgende vakantiebestemming? De Wayana-indianen in de binnenlanden van Suriname hopen van wel. Toerisme is voor hun jongeren namelijk de kans op een toekomst. EO Metterdaad is deze maand bij deze indianen op bezoek.

Kleine groepen toeristen komen al langs, maar de indianen zien er graag meer. Dat is namelijk dè manier om geld te verdienen en hun mooie traditionele manier van leven te behouden. Die manier van leven en de ambachten die daarbij horen willen ze graag aan hun jongeren leren. Zendingsorganisatie CAMA wil hen daarbij helpen.

Marco en Marjolein Schuurman werken als zendeling bij deze organisatie en gaan op bezoek bij Richard. Hij heeft in het verleden al veel groepen toeristen rondgeleid en weet waarom toeristen naar zijn dorp komen: “Ze willen hier blijven en van de natuur genieten. Ze willen vogels en apen zien. Ze willen zien hoe wij hier leven.” In dat leven maken bewoners zelf boten en wordt de pijl en boog nog met de hand uit een tak geslepen. Ambachtelijke producten zoals deze, kunnen weer verkocht worden aan toeristen.

De zendingsorganisatie CAMA is betrokken bij de bouw van een trainingscentrum waar jongeren worden opgeleid in deze ambachten en voor het toeristische werk. De plaatselijke bevolking zet zich hard in om de toekomst van hun kinderen in veiligheid te brengen. Het begin van de constructie is er, het geld voor de afbouw ontbreekt nog.

Kijk naar Suriname aflevering 3

Bekijk hier de 10 minuten aflevering >
Vrijdag 26 januari (25 min.) NPO2, 18.00uur

Interview met Marco en Marjolein

Interview met Marco en Marjolein

Ruim vijf jaar geleden werden Marco en Marjolein door de christelijke zendingsorganisatie CAMA uitgezonden naar Suriname. Daar wonen ze afwisselend in twee indianendorpen in de jungle: de ene drie maanden in Lawa, de andere drie in Apetina. De Wayana-gemeenschap in hun gebied kwam zo’n vijftig jaar geleden voor het eerst in aanraking met het christendom.

Lees verder >


Nu zijn er Surinaamse zendelingen

Marco en Marjolein zien hoe er steeds meer kerken opkomen en er zelfs Surinaamse zendelingen opstaan. Een groep Surinamers is weken onderweg geweest om in Brazilië te vertellen over God: “Overal houden ze samenkomsten, geven ze getuigenissen en vertellen ze over de liefde van Christus. Wij zeggen dan: dit is gaaf, deze mensen zijn nu de zendelingen.”

Meer weten? Kijk naar Suriname aflevering 2

Bekijk de 10 minuten uitzending >
Bekijk de 25 minuten uitzending >


De invloed van het Evangelie

Baby’s die vanwege bijgeloof levend werden begraven in Suriname. Oma Toboeloe (91) maakte het mee: “Soms huilde het kind nog als het begraven was, maar het huilen stopte uiteindelijk vanzelf.” Gelukkig brachten zendelingen hier verandering in; de indianen kwamen tot geloof. EO Metterdaad is bij hen op bezoek.

De Wayana-indianen zijn niet meer bang voor geesten. Ze weten nu dat ze een God hebben die een Vader voor hen wil zijn en voor hen wil zorgen. Daar vertellen de zendelingen Marco en Marjolein Schuurman van zendingsorganisatie CAMA de bevolking graag over. Ze zien een ontwikkeling waarbij God bezig is in de harten van mensen. Mensen worden in de goede zin van het woord jaloers op het nieuwe leven van anderen. Dat is een soort sneeuwbaleffect geworden. Marco: “Wij zijn diep dankbaar dat we eigenlijk een soort verslaggevers mogen zijn van wat er hier diep in de jungle plaatsvindt.”

Ook in het laatste dorp aan de Surinaamse rivier is het evangelie bereikt. Terwijl daar juist veel weerstand heerste. Kapitein Sahme, het hoofd van het dorp, was eerst toverdokter en zwaar tegenstander van het christelijk geloof. Toen hij een film over Jezus zag, zag Sahme de kracht van Jezus en besloot hem te willen volgen. “Daarom geloof ik in Hem en wil ik niet meer terug naar mijn oude leven.” Voor de toekomst van zijn kinderen en kleinkinderen wil hij daarom een huis voor God bouwen, zodat ook zij bij Jezus blijven en Hem blijven gehoorzamen.  

Kijk naar Suriname aflevering 4

Zondag 28 januari (10 min.) NPO2, 10.05uur
Vrijdag 2 februari (25 min.) NPO2, 17.50uur

Investeer in de toekomst van indianenstammen!

Doneer