EO Metterdaad Navigatie overslaan Menu

Afgerond

Opleidingen en werkgelegenheid

Een educatiecentrum

In Suriname gaat iedereen naar de MULO of naar de technische school. De HAVO volgt daarop, maar voor de MULO moeten de indianenkinderen naar Paramaribo en komen ze (als het mee zit) alleen nog in de vakanties naar huis. De afgelopen 10 jaar hebben de indianen geleerd dat dat niet de beste oplossing is. Ze moeten de internaten en reiskosten betalen, terwijl het eigenlijk een cash-loze maatschappij is. Ouders proberen in natura de maandelijkse bijdrage van 150 srd te betalen. Ook is gebleken dat het stadsleven zo’n cultuurclash is dat de jongeren vaak ontsporen en voortijdig stoppen.

Middelbaar onderwijs in de indianencontext

Door al die slechte verhalen en de onvermijdelijke grote financiële lasten zijn ouders nu zelfs minder gemotiveerd om hun kind naar de lagere school te laten gaan. Daarom heeft de gemeenschap een alternatief bedacht om de jongeren in de indianen-context middelbaar onderwijs te geven dat hen tevens voorbereid op een leven in het bos. Het is de bedoeling dat leraren op cursusbasis les gaan geven en dan weer weg gaan. Opleidingen die gegeven worden zijn bijvoorbeeld: toerisme, houtbouw, vreemde talen en natuurbeheer. De overheid is geïnteresseerd of dit systeem gaat werken, want dit probleem doet zich voor bij meerdere indianendorpen. Het wordt dus een pilot project voor het hele binnenland. Naast de klaslokalen moeten er bij het educatiecentrum ook onderwijzerswoningen en een logeerfaciliteit voor indianenjongeren uit andere dorpen.

Een werkplaats

In Lawa is men economisch verder dan in Apetina, omdat er op de grote Surinamerivier veel boten varen en er dus handel plaats vindt. Veel meer mensen hebben een buitenboordmotor en een kettingzaag, maar als deze kapot zijn is er niemand in de wijde omtrek die het kan repareren. De kapotte motoren liggen dan te verroesten, want het is veel te duur om dat aantal kilo’s per vliegtuig heen en weer naar de stad te sturen voor reparatie. Dit biedt kansen, want er zijn veel jongeren die school niet hebben afgemaakt en, met een opleiding tot onderhoudsmonteur, hiermee een prima inkomen zouden kunnen verdienen. Daarom wordt gevraagd om bij te dragen aan de opleiding van een aantal jongeren tot monteur en het opstarten van een werkplaats.

Investeer in de toekomst van indianenstammen!

Doneer